Foto: ANDRE PAIN / AFP / Profimedia

Načelnik združenog generalštaba vojske SAD general Mark Mili izjavio je u Nemačkoj da će rat u Ukrajini verovatno biti završen pregovorima, a ne na bojnom polju, i ocenio da je sa vojne tačke gledišta veoma teško izvodljivo da Rusi budu "isterani" iz te zemlje tokom ove godine.

„Sa vojnog stanovišta, i dalje smatram da će veoma, veoma teško biti izvodljivo da se tokom ove godine ruske snage vojnim sredstvima isteraju sa svih okupiranih područja Ukrajine“, rekao je Mili na konferenciji za novinare nakon sastanka Kontakt grupe za Ukrajinu u nemačkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn.

Kako prenosi Si-En-En (CNN), on je rekao da „ono što se može dogoditi jeste kontinuirana odbrana, stabilizacija fronta“.

„Mislim da je to moguće uraditi. Mislim da će, u zavisnosti od isporuka sve ove (vojne) opreme i obuke (za njenu upotrenu), Ukrajinci biti u stanju da izvedu značajnu ofanzivnu operaciju“, rekao je Mili.

Ostin: Zapadne zemlje neće usporavati tempo pružanja vojne pomoći Kijevu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da zapadne zemlje neće usporavati tempo pružanja vojne pomoći Kijevu.

„Kako je rekao predsednik SAD Džo Bajden, ovo je odlučujuća decenija za svet i odlučujući trenutak za nameru Ukrajine da se odbrani“, rekao je Ostin posle sastanka Kontakt grupe o Ukrajini, koji je održan u američkoj vojnoj bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj, prenosi Sputnjik.

On je saopštio da su saveznici postigli nove sporazume o isporukama oružja Kijevu.

Ovaj dogovor pokazuje stalnu težnju naših saveznika i partnera da pomažu Ukrajini, kazao je Ostin na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, nekoliko zemalja je dalo važan doprinos, koji će pomoći da se zaštiti nebo Ukrajine, njeni gradovi i stanovnici.

Francuska, Nemačka i Velika Britanija već su isporučile Ukrajini sisteme PVO, uključujući sistem „patriot“ iz Nemačke. Holandija će takođe isporučiti „patriot“ i rakete za taj sistem, a obučiće ukrajinske vojnike da rukuju njime, saopštio je Ostin.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus prethodno je rekao da na današnjem sastanku nije postignut dogovor o slanju nemačkih tenkova „leopard“ Kijevu.

„Još ne možemo da kažemo kada će biti doneta odluka o tenkovima ‘leopard’ i kakva će ona biti“, rekao je Pistorijus.

Kako je istakao, postoje argumenti i za i protiv isporuke i mišljenja saveznika o tome se razilaze.

Naglasio je da utisak da se samo Nemačka protiv slanju tenkova „leoprad“ ne odgovara istini.

Upitan da li misli bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da preduzme kontramere u vezi sa isporukama tenkova „leopard“, Pistorijus je odgovorio negativno.

Ne mislim tako, ali mi imamo odgovornost za Nemačku i Evropu i zbog toga treba dobro da odmerimo odluku, kazao je.

BONUS VIDEO: Žestok raketni napad Rusije na Ukrajinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar