Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK / KREMLIN, RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S, SOPA Images / Sipa Press / Profimedia,EPA-EFE/OLEG PETRASYUK, Shutterstock

Rusija je napravila svoju prvu seriju nuklearnih torpeda za koja se kaže da su toliko moćna da mogu izazvati radioaktivne talase u okeanu i ogromne nuklearne cunamije koji bi mogli da unište priobalne gradove u SAD ili njihovim saveznicima, piše Njuzvik.

Torpeda „Posejdon“ trebalo bi da budu isporučena podmornici specijalne namene na nuklearni pogon „Belgorod“, javila je u ponedeljak ruska državna novinska agencija TASS.

Pro-putinovski TV voditelj, Dmitrij Kiseljov, rekao je u maju prošle godine da će ova torpeda biti sposobna da izazovu 500 metara visok talas radioaktivne morske vode i da bi mogli da “urone Britaniju u dubine mora”.

Ako “Posejdon” zaista može da izazove ogromne radioaktivne cunamije, torpeda bi mogla imati ogroman uticaj na pomorski, ali i ljudski život.

Šta je torpedo na nuklearni pogon – “Posejdon”?

“Posejdon”, torpedo na nuklearni pogon je podvodno vozilo bez posade, sposobno da nosi nuklearnu ili konvencionalnu bojevu glavu.

Prema izveštaju Kongresne istraživačke službe (CRS), objavljenom ranije ove godine, “Posejdoni” su namenjeni kao oružje za osvetu u slučaju nuklearnog udara na Rusiju.

Njihovo postojanje je prvi put objavio predsednik Vladimir Putin 2018. godine, tokom svog obraćanja o stanju nacije.

Ruski lider je rekao: “Nuklearna jedinica je jedinstvena po svojoj maloj veličini, a nudi neverovatan odnos snage i težine. Sto puta je manja od jedinica koje napajaju moderne podmornice, ali je i dalje moćnija i može da se prebaci u borbeni režim, odnosno dostići maksimalni kapacitet, 200 puta brže”.

Prema ruskoj novinskoj agenciji TASS, “Posejdon” je dizajniran da bude lansiran stotinama milja od cilja i može da utone u dno okeana kako bi izbegao obalsku odbranu.

PROČITAJTE JOŠ

“Belgorod”, koji prema CRS može da nosi osam “Posejdona”, isporučen je ruskoj mornarici u junu.

Kakvu štetu to može učiniti?

U novembru 2020. godine, Kristofer Ford, u to vreme pomoćnik američkog državnog sekretara za međunarodnu bezbednost, rekao je da su “Posejdoni” dizajnirani da “poplave američke priobalne gradove radioaktivnim cunamijem”.

Govoreći za Njuzvik ranije ove godine, Šon Barni, viši nuklearni specijalista u Greenpeace-u, uporedio je “Posejdona” sa ozloglašenim nuklearnim oružjem “sudnjeg dana” koje je izgradio Sovjetski Savez tokom Hladnog rata.

“Prijavljeno je da je prinos do 100 megatona – otuda referenca na apokalipsu”, rekao je Barni, govoreći o udaru torpeda ako bi se koristio sa nuklearnom bojevom glavom.

“Jedna sugestija je da oružje sadrži velike količine kobalta 59 koji nakon detonacije postaje radioaktivni kobalt 60 – cilj je da se maksimizira količina oslobođene radioaktivnosti i da je dugotrajno. Takvo oružje je napravio Sovjetski Savez tokom Hladnog raty i zamišljen je kao uređaj “sudnjeg” dana da stavi što više radioaktivnog kobalta u gornju atmosferu da bi mogao da učini velike delove planete nenastanjivim”.

Mark Foreman, nuklearni stručnjak sa Tehnološkog univerziteta Čalmers u Geteborgu, u Švedskoj, rekao je za Njuzvik da je “Posejdon” posebno opasan jer može da detonira pod vodom.

On je objasnio: “SAD imaju iskustva sa ispuštanjem atomskih bombi pod vodom. Kada se to uradi, ima tendenciju da stvori vodeni sprej koji je veoma radioaktivan. Ako ovaj sprej padne na površinu broda ili druge stvari, a zatim se osuši, onda će da je veoma teško ukloniti sa broda”.

BONUS VIDEO: Srušio se ukrajinski helikopter