Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Mađarska je blokirala vojnu pomoć u vrednosti od pola milijarde evra u sedmom takvom paketu u okviru Evropskog mirovnog fonda, rekao je visoki diplomatski izvor iz EU poljskom RMF-u.

Zemlje članice EU pokušaće da ubede Budimpeštu da promeni stav u ponedeljak tokom sastanka ministara spoljnih poslova. Prethodno se Mađarska samo uzdržala od glasanja za podršku Evropskog fonda za mir Ukrajini, ali je nije blokirala.

Međutim, u decembru je Mađarska blokirala 18 milijardi evra makrofinansijske pomoći Ukrajini. EU je na kraju pronašla način da pošalje novac. Sličan rezervni plan je navodno sada na stolu.

„Maloj, proruskoj državi koja ima izuzetke od svih sankcija teško je diktirati stav cele EU“, rekao je diplomata EU za RMF FM.

Mađarska je izazvala dodatni gnev u zemljama Evropske unije, jer želi da skine nekoliko ruskih oligarha sa crne liste sankcija EU, bez ikakvog objašnjenja.

„To je kao da tražite amnestiju za nekoga ko je osuđen, jer su oni koji su na crnoj listi su na njoj jer za to postoje dokazi“, kaže diplomata EU.

Pomoć EU i njenih država članica Ukrajini od početka ruske invazije iznosi ukupno 50 milijardi evra, navodi se u izveštaju Evropskog saveta.

BONUS VIDEO: Viktor Orban na sahrani Mihaila Gorbačova u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar