Foto: Australian Maritime Safety Authority

Muškarac je nekim čudom preživeo 20 sati na moru u Toresovom moreuzu, u onome što je australijska policija nazvala božićnim čudom.

31-godišnjak je pronađen kako se drži za ostatke iz svog gumenjaka nakon što se on prevrnuo kada je veliki talas udario između ostrva Getulija i ostrva Su u moreuzu Tores.

Viši narednik policije u Kvinslendu Entoni Mojnihan rekao je za ABC njuz da čovek nije nosio sigurnosnu opremu kada je krenuo sam na put i da je zapanjujuće da je preživeo.

Rekao je: „Neverovatno je. To je jedan u milion. Plutati u toj vodi i poznavati stvorenja koja su tamo i još uvek biti tamo nekih 20 sati kasnije – on je izuzetno srećan momak.“

On je rekao da je čovek odličnog raspoloženja i da ne pati od bilo kakvog ozbiljnog stanja, uprkos tome što uopšte nema bezbednosnu opremu na brodu, nema signala i signalnih raketa.

Gospodin Mojnihan je nastavio: „On je izuzetno srećan. To je velika poruka koju bismo želeli da prenesemo, ako izlazite ovog Božića, uživajte, ali samo se pobrinite da nabavite dovoljno sigurnosne opreme.“

Čovek je krenuo sam sa ostrva Moa u utorak oko 9:30 ujutro i kretao se ka ostrvu Varaber, što je putovanje od oko 37 milja.

Nije uspeo da stigne do Varabera, kada je njegova porodica oglasila uzbunu zbog njegovog boravišta.

Tim za potragu je te noći morao da prekine operaciju zbog vremena, ostavljajući momka još duže na cedilu.

PROČITAJTE JOŠ:

Na kraju je oko 10:30 narednog dana pronađen prevrnuti gumenjak, a muškarac je na kraju primećen sedam nautičkih milja dalje kako pluta na komadu drveta.

Potom je helikopterom odveden na sigurno.

Gospodin Mojnihan je pozvao ljude da kažu prijateljima i porodici kada kreću na putovanja i da se postaraju da ih obavestite u kojim vremenskim okvirima će biti tamo kako bi ljudi mogli da podignu uzbunu ako ne stignu na odredište.

U julu, jedan turista je čudom preživeo 18 sati plutanja na moru držeći se male lopte koju su dečaci izgubili na plaži udaljenoj 80 milja.

30-godišnjeg turistu po imenu Ivan snažne struje su odnele u more kod obale Kasandre u Grčkoj.

Neverovatno, loptu su 10 dana ranije izgubili braća Trifon (11) i šestogodišnji Tanos.

BONUS VIDEO: Ajkula se poigrava sa jatom riba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar