Foto: TANJUG/Hertfordshire Police via AP

Policijac Metropoliten policije Dejvid Kerik, koji je čuvao britanski parlament, označen je kao jedan od najgorih britanskih serijskih silovatelja nakon što je priznao 71 seksualni prestup koji je počinio u periodu od 20 godina.

Dejvid Kerik (48) izjasnio se krivim za 48 silovanja i niz drugih sadističkih zločina nad 12 ženama dok je služio u policiji između 2003. i 2020. godine.

Ovaj monstrum je uživao u ponižavanju svojih žrtava, koje je žigosao kao svoje ‘robove’. Neke žene su bile zaklučane u malom ormanu ispod stepenica deset sati bez hrane, druge su bičevane kaišem ili primorane da mu nage čiste kuću.

Kerik bi pokazao svoju značku kako bi namamio žene u lažni osećaj sigurnosti i rekao im: „Ja sam policajac, možete mi verovati“. Nakon napada, on bi se rugao svojim žrtvama govoreći da im nikada neće poverovati jer je on policajac i to je njegova reč protiv njihovih.

Bio je u stanju da muči i zlostavlja žene 17 godina uprkos tome što je devet puta bio u centru pažnje policije pre hapšenja kada su protiv njega iznete optužbe za silovanje i nasilje u porodici. Danas se policija izvinjava zbog neuspeha da zaustavi Kerika, dok je Dauning strit broj 10 upozorio da je poverenje u policiju „slomljeno“.

Kerik se pojavio pred Sudom u Sauvarku kako bi se izjasnio krivim po četiri tačke za silovanje, lažno zatvaranje i nepristojan napad, koji se odnose na 40-godišnju ženu 2003. godine.

U decembru u Old Bejliju, Kerik, koji je služio u vojsci pre nego što se pridružio Metu 2001., priznao je 43 optužbe protiv 11 drugih žena, uključujući 20 tačaka za silovanje, između marta 2004. i septembra 2020.

On je negirao dalju tačku optužnice za silovanje u septembru 2020. u vezi sa 13. ženom, čiji su navodi pokrenuli istragu, a Tužilaštvo je odlučilo da nije u javnom interesu da se nastavi suđenje po toj optužbi.

Uz piće u pabu 4. septembra 2020, Kerik joj je rekao da je oficir za vatreno oružje, pokazao joj svoj nalog i pohvalio se da je upoznao poznate ljude tokom svog rada.

Glavni inspektor Ian Mur, iz Jedinice za velike zločine u Bedfordširu, Kembridžširu i Hertfordširu, rekao je da „veliki broj krivičnih dela“ pokazuje Kerikovu „plodnu i bešćutnu prirodu“ i da očekuje da će se javiti još više žrtava.

Kerik je upoznao neke od žena preko sajtova za upoznavanje na mreži kao što su Tinder i Bado ili u društvenim prilikama, koristeći svoj položaj policajca da zadobije njihovo poverenje.

Kerik je priznao da je silovao devet žena, neke u više navrata tokom meseci ili godina.

Neke su satima bile zaključane u malom ormariću ispod stepenica u njegovom domu u Hertfordširu bez hrane ili su bile prisiljene da čiste njegovu kuću gole.

Kerik je jednu ženu bičevao kaišem, urinirao na neke od svojih žrtava i rekao im kada mogu da jedu i spavaju.

PROČITAJTE JOŠ:

Žene je nazivao ‘debelim i lenjim’ ili svojim ‘robovima’ jer ih je finansijski kontrolisao, izolovao od prijatelja i porodice i zabranjivao im da razgovaraju sa drugim muškarcima, pa čak i sa sopstvenom decom.

„Uspeo je u ponižavanju svojih žrtava i lukavo je iskoristio svoju profesionalnu poziciju da nagovesti da nema smisla da traže pomoć jer im nikada niko neće verovati“, rekao je Mur.

Danas je Dauning strit saopštio da su Kerikovi postupci „užasni“ i priznali su da je poverenje javnosti u policiju „srušeno“.

Zvanični portparol premijera je rekao: „Ovo je užasan slučaj i premijerove misli su sa svim žrtvama“.

BONUS VIDEO: Pucnjava u Parizu