Sampanjac
Šampanjac Foto:Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Većinu ljubitelja smatra da se penušavo vino naziva "šampanjcem" samo ako potiče iz istoimenog regiona Francuske, i ako se proizvodi po određenim propisima, ali novi ruski zakon tvrdi suprotno: da se ta reč može koristiti samo za rusko penušavo vino.

Zakon je izazvao spor i francuski vinar „Moet-Enesi“ objavio je u ponedeljak da obustavlja isporuku šampanjca u Rusiju.

Od sovjetskih vremena, šampanjac – na ruskom: „šampanskoe“, koristio se kao generički pojam za penušava vina uopšte, od kojih su neka, suprotno luksuznom francuskom originalu, prodavana za samo 150 rubalja (dva dolara).

POGLEDAJTE JOŠ:

„Te odredbe su dovele do privremenog obustavljanja isporuke proizvoda radi procene uticaja novog zakona“, rekla je portparolka „Moe-Enesija“ An Katerin Grimal, prenela je ruska državna novinska agencija RIA-Novosti.

Čak i šef jednog od najvećih ruskih vinara smatra da je novi zakon preteran.

„Za mene nema sumnje da pravi šampanjac dolazi iz regije Šampanje u Francuskoj“, rekao je Pavel Titov, predsednik koompanije „Abro-Diurso“ (Abrau-Dyurso), za RIA-Novosti. „Veoma je važno zaštititi ruska vina na dmomaćem tržištu i pružiti im sveobuhvatno pokroviteljstvo. Ali preduzete zakonodavne mere moraju biti razumne i ne smeju biti u suprotnosti sa zdravim razumom“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar