Vladimir Putin, šampanjac
Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Šampanjac je naš i gotovo! - nezavisni ruski mediji kroz ironiju predstavljaju, nedavnu odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da se šampanjcem sme nazivati samo penušava vina proizvedena u Rusiji!

PROČITAJTE JOŠ:

Nova ruska „aneksija“ ovaj je put udarila na naziv šampanjac, odnosno na penušavo vino koje se proizvodi u francuskom regionu Šampanja, po kojoj je taj penušavi vinski napitak i dobio ime, i da imaju ekskluzivno pravo na taj naziv.

No, sada je Putin doneo Zakon Broj 345 – F 3 po kojem se ti imenom mogu nazivati samo penušava vina proizvedena u Rusiji, pa je čak obustavljen uvoz najpoznatijeg i najprestižnijeg francuskog proizvođača šampanjaca Moët Hennessy, odnosno ako žele i dalje da budu na ruskom tržištu, moraće svoj proizvod preimenovati u „penušavo vino“. Prema toj Putinovoj odluci u Rusiji će samo ruski šampanjci moći koristiti to ime, a oni proizvedeni u domovini šampanjca, Šampanji, moraće da se odreknu toga u ime naziva „penušavo vino“, pa neki čak predlažu da Putin i rusku regiju Kubanj gde se proizvodi ruski šampanjac preimenuje u Šampanja kako bi se stvar sredila do kraja, prenosi Jutarnji list.

Kako će ta ruska igra proći u inostranstvu ne zna se, ali sa francuskim šampanjcem, pod tim imenom, u Rusiji je gotovo. Inače, kako piše ruski poslovni list RBK, Rusija godišnje uvozi oko 50 miliona litara šampanjca, od čega je samo 13 odsto francuskog, a od toga dva odsto otpada na Moët Hennessy. Zakon je donesen kako bi se zaštitila, piše ruski tabloid Moskovski komsomolac (MK), ruska vinska industrija, a pogotovo ojačala ona u Krimu, poluostrvu koji je Rusija 2014. godine otela Ukrajini.

Ruski politolog Igor Ejdman kaže kako je ova odluka da se šampanjac iz francuske postojbine naziva „penušavim vinom“, a da se ruski „gazirani bućkuriš“ naziva „šampanjcem“, zapravo „kvintesencija Putinove politike“. Prema njemu, u Rusiji će biti onako kako „gazda kaže“ pa će i „govno biti bombon ako ga se tako proglasi“, piše Ejdman u povodu Putinove „šampanjske“ odluke.

Još u vreme SSSR-a, korišten je u toj zemlji naziv „šampanjac“ (najpoznatiji je bio šampanjac „Sovjetski“), što je i Rusija nastavila koristi nakon raspada SSSR-a, uprkos traženju Francuza da se taj termin zameni penuševim vinom. Među najpoznatijim ruskim šampanjcima su Kruna ruskog imperija, zatim Abrao Djurso, Chateau Tamagne, Fanagoria, Aristov, Tmanskoje, kao i Zolotaja Balka.

Isto tako, Putin je doneo uredbu o nazivu „ruski konjak“, ali on će se odnositi samo na konjak koji je stopostotno proizveden u Rusiji, jer kako piše MK, zasad se još za proizvodnju ruskog konjaka koristi uvozni „destilat konjaka“. Podsetimo da se Rusija i Ukrajina spore oko prva na boršč (supa od cikle) pa se sve češće koriste „etnički“ nazivi za taj specijalitet – ruski, odnosno ukrajinski boršč, no obe zemlje nastoje da ga pripišu sebi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare