Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia

Članovi britanske kraljevske porodice ne prestaju da intrigiraju kako domaću, tako i svetsku javnost. Svima su već dobro poznati kralj Čarls i kraljica Kamila, princ Vilijam i sve popularnija princeza Kejt, kao i omraženi princ Hari i njegova supruga Megan Markl. Ipak, postoji mlada nada ove porodice koja još nije dospela u centar pažnje svetske javnosti, ali i te kako preti da zaseni svoje starije rođake. U pitanju je lejdi Luiz Vindzor, ćerka princa Edvarda i Sofi Veseks.

Lejdi Luiz je dospela u žižu javnosti na krunisanju kralja Čarlsa III. Britanski magazin Tatler nazvao je Luiz „jednom od najmodernije obučenih na ceremoniji“. Trenutno je 15. u redu za britanski tron, ali ko je zapravo Luiz, najmlađa unuka kraljice Elizabete II?

Detinjstvo

Jedna od osmoro unučadi kraljice Elizabete, lejdi Luiz Alis Elizabet Meri Mauntbaten-Vindzor rođena je 8. novembra 2003.

Njena majka Sofi, tada grofica od Veseksa, porodila se carskim rezom mesec dana pre termina, tako da je porođaj protekao sa nekoliko komplikacija. Krštena je u privatnoj kapeli zamka Vindzor.

Foto: Parsons Media / Eyevine / Profimedia

Rođena je sa egzotropijom, što je prouzorkovalo razne probleme tokom odrastanja. Prvi pokušaj operacije 2006. godine bio je bezuspešan, ali problem je otklonjen 2013.

„Prevremeno rođene bebe često čkilje jer se oči poslednje razvijaju kod deteta. Potrebno je bilo uložiti mnogo truda i biti uporan. Sve se isplatilo, jer je Luiz sada dobro – vid joj je savršen“, rekla je Sofi.

Privrženost dedi

Zajedno sa mlađim bratom Džejmsom, Luiz je bila veoma bliska sa svojim dedom i babom. Posebno je bila vezana za princa Filipa, od koga je, kako lokalni mediji pišu, nasledila ljubav prema konjima.

Kraljica Elizabeta i princ Filip Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Još kao dete je naučila da jaše i pridružila se svom ocu na konju u okviru proslave kraljičinog 90. rođendana u Vindzoru 2016.

U međuvremenu je naučila da vozi i kočije. Tako je u maju 2017. vozila kočije britanskog Vozačkog društva na „Royal Vindsor Horse Show“.

Svoje veštine takođe je pokazala u maju prošle godine, vozeći kočiju princa Filipa na kraljevskom sajmu konja u Vindzoru.

Daleko od očiju javnosti

Njena majka je 2016. godine otkrila zanimljiv detalj iz života svoje ćerke. Dok je bila mala, Luiz nije znala da je njena baka kraljica.

„Za nju (Luiz) je ona bila samo baka“, rekla je Sofi tada za BBC.

Nakon smrti svog dede princa Filipa 2011. godine, Luiz je pratila svoje roditelje na bogosluženju u Kraljevskoj kapeli i sastala se sa članovima osoblja imanja Vindzor kako bi podelila uspomene na preminulog člana porodice.

Prošle godine, Luiz je počela češće da se pojavljuje na kraljevskim događajima.

Foto: Andrew Matthews / PA Images / Profimedia

Tokom Kraljičinog platinastog jubileja, nekoliko puta se pojavljivala sa svojim rođacima, ali javnost se sa Luiz upoznala na venčanju princa Vilijama i Kejt Midlton, na kom je bila deveruša.

Luiz je i student engleskog jezika na Univerzitetu Sent Endruz, mestu gde su se upoznali i zaljubili vojvoda i vojvotkinja od Kembridža.

Pročitajte još:

Titula

Trenutno 15. u redu za tron, Luiz nosi titulu „lejdi“, nakon što su njeni roditelji, posle venčanja 1999. godine, odlučili da njihova deca imaju titulu vojvoda, umesto titule princa i princeze.

Ipak, Luizina majka Sofi je 2020. godine saopštila da će Luiz sama izabrati titulu kada za to dođe vreme, „za sada ostaje ‘lejdi'“.

BONUS VIDEO Predstavljena restaurirana slika „Krunisanje cara Dušana“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar