Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

U Mjanmaru je u toku vojni puč u kojem je uhapšeno celokupno rukovodstvo države na čelu sa Aung San Su Ći. Vojska je nekoliko sati kasnije objavila da preuzima vlast u ovoj azijskoj državi i uvodi vanredno stanje na godinu dana.

Vojni vrh, navodi da su izbori održani u novembru prošle godine, na kojima je pobedu odnijela Nacionalna liga za demokratiju (NLD) pod vođstvom Su Ći, obeleženi neregularnostima, pa je pozvao sve članove donjeg doma parlamenta da odlože konstitutivnu sednicu novog saziva koja je trebalo da bude održana u ponedeljak. Centralna izborna komisija je, suprotno vojnim tvrdnjama o prevari, objavila da su izbori bili slobodni i bez većih nepravilnosti.

Portparol vladajuće stranke Mio Njunt rekao je za Rojters da su Su Ći, predsednik Mjanmara Vin Mjint i drugi čelnici uhapšeni u ranim jutarnjim satima u ponedeljak.

„Čuli smo da je ona pritvorena u Najpidavu, sumnjamo da vojska organizuje državni udar“, rekao je on.

Vojska je u međuvremenu na svojoj TV stanici objavila da uvodi vanredno stanje u trajanju od jedne godine. Za privremenog predsednika države proglašen je Mjint Sve, aktuelni potpredsednik iz „vojne kvote“ i bivši general koji je funkciju preuzeo tek forme radi, s obzirom da je odmah sve svoja ovlašćenja na godinu dana, koliko bi trebalo da traje vanredno stanje, preneo na vrhovnog komandanta mjanmarske vojske Mina Aunga Hlainga.

Dopisnik BBC-a javlja da je u glavnom gradu Nejpjidou kao i u najvećem gradu i nekadašnjoj prestolnici Jangonu na ulicama vidljiva prisutnost vojske. Pijace su pune s obzirom da se deo građana u strahu upustio u panično kupovanje zaliha namirnica. U Nejpjidou su prekinute telefonske linije, a i internet je nedostupan. Državna televizija i radio oglasili su se statusima na Fejsbuku u kojima stoji da do daljnjega ne mogu emitovati.

Njujork tajms javlja da su vojnici „odveli“ i niz regionalnih čelnika i praktično sve značajnije državne čelnike iz redova NLD-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare