Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV, EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT, Shutterstock

Zgodna devojka za koju se veruje da pripada ruskoj obaveštajnoj službi FSB-u u centru je špijunske operacije u kojoj su i ruski i ukrajinski obaveštajci navodno pokušali da nadmudre jedni druge.

Rusija je izašla u javnost sa tvrdnjom da je osujetila zaveru Ukrajine da privuče pilote vazduhoplovnih snaga Vladimira Putina da pobegnu i da rade za Ukrajinu.

FSB je naveo da su šemu smislile britanske i ukrajinske obaveštajne službe sa ciljem da osramote Kremlj.

Ipak, nova tvrdnja uglednog medijskog istražitelja koji kaže da je pratio operaciju radi dokumentarnog filma je da su Rusi pretrpeli značajan neuspeh, prenosi Dejli mejl.

Iznenadna pojava Marije, zgodne devojke koja navodno pripada FSB-u, pokazala je Ukrajincima da je u toku „nespretna operacija“, kaže novinar Kristo Grozev, vodeći istražitelj britanskog biroa za internet istraživanja Belingket.

Kijevski vojni obaveštajci „pokušali su da regrutuju ruske vojne pilote za novčanu nagradu i garancije za dobijanje državljanstva jedne od zemalja EU“, saopštio je FSB, na čijem je čelu nekada bio Putin. Izveštaji kažu da su ruski piloti mogli da zarade i do dva miliona dolara za prebeg sa svojim avionima.

Putinovi bezbednosni aparati su tvrdili da su presreli tekstualnu i glasovnu komunikaciju između „službenika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine“ i „ruskog pilota“.

Plan je omogućavao uplate od 4.000 dolara u pokušaju da se ubedi ruski pilot da svojim Su-24, Su-34 ili Tu-22M3 odleti u Ukrajinu, što predstavlja ogromni propagandni udar u Kijevu. Novac su navodno prenosile kurirke koje su navodno bile pritvorene u ruskom gradu Kazanju.

Za ljubavnicu jednog od pilota pripremljeni su pasoši iz Rumunije i Slovenije, koji im garantuju budućnost u Evropi, navodi se.

Ali Grozev – kojeg Rusi optužuju za umešanost u navodnu ukrajinsko-britansku zaveru – ima drugačije mišljenje.

„Koristeći tradiconalnu mešavinu falsifikovanih „dokaza“ i labavo tumačenih činjenica, FSB je optužio mene lično da sam bio umešan u zaveru za otmicu aviona“, naveo je on.

Foto:Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial ;Ilya Pitalev / SputnikProfimedia;

„Dok Rusija ovo danas predstavlja kao državni udar na svoju kontraobaveštajnu službu, u stvari, operacija je bila ozbiljna greška za FSB, otkrivajući nanamerno identitete destina kontraobaveštajnih službenika, njihove metode rada i njihovu tajnu imovinu“, navodi on.

Obećao je da će otkriti sve kada dokumentarni film bude emitovan.

„U aprilu je Ukrajina usvojila zakon o podsticanju predaje oružja. Tim ukrajinskih operativaca je odlučio da se obrati ruskim pilotima sa ponudom zasnovanom na tom zakonu. Saznali smo za ovo i obezbedili sebi priliku da snimamo ovu drsku operaciju“, navodi on.

„Nekoliko ruskih pilota je poslalo svoje snimke iz unutrašnjosti aviona, a neki snimci su bili prilično detaljni i prosvetljujući“, rekao je. „Imajte na umu da FSB sada ove snimke predstavlja kao kontrolisano curenje, dok istovremeno zamagljuje unutrašnjost kokpita na TV-u“, naveo je.

„Pregovori između ukrajinskih regruta i pilota, koje smo snimili počeli su kako se i očekivalo, ali se njihov ton ubrzo promenio, sugerišući da piloti više ne razgovaraju u svoje ime, već su ih trenirali obaveštajci, verovatno od strane FSB-a“, dodao je.

„Jasan trag da je FSB presreo komunikaciju došao je kada je jedan od pilota iznenada rekao da želi da izvede iz zemlje svoju ljubavnicu. Trebalo mi je oko pet minuta vremena da otkrijem da je pilotova ljubanica navodno iz FSB-a. Radi kao fitnes trener danju, a noću je devojka za najam FSB-a“, dodao je.

Foto:Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia; © Ukrinform via ZUMA Press Wire; Press and Information Office/TASS

Ukrajinske službe su takođe bile svesne toga, rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

„Niti se činilo da pilot zna išta o poreklu svoje devojke, iskreno bio je iznenađen što je imala pasoš i što je bila u Instanbulu pre nekoliko meseci i u Barseloni godinu dana ranije“, dodao je.

Istakao je da je drugi trag da je operacija otkrivena bio taj, da se pojavio drugi pilot koji je iznenada pitao ukrajinske kolege kako da onesposobi kopilota sedativom.

„U ovom trenutku postalo mi je jeasno da je prvobitna operacija nemamljivanja završena i da se pretvorila u dvostruku operativnu igru u kojoj obe strane pokušavaju da izvuku maksimum informacija“, dodao je.

„U jednom trenutku su Ukrajinci čak ubedili FSB da pošalje ljubavnicu jednog od pilota zajedno sa čitavim timom za praćenje u Minsk, čekajući obećani sastanak sa Ukrajincima. FSB je uzalud čekao četiri dana. Bizarna igra je završena kada je FSB shvatio da se niko neće pojaviti na sastanku. FSB je tada shvatio da je nasamaren“, navodi.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar