Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Iako već mesecima kruže glasine o potresima u vrhu Kremlja, prvi čovek Rusije Vladimir Putin nikada nije komentarisao navode o promenama u krugu njegovih najodanijih saradnika, poznatih kao "siloviki". Neformalna potvrda stigla je kada je lider Rusije održao sastanak Saveta za bezbednost sa kog su primetno izostala dvojica zvaničnika - ministar odbrane Sergej Šojgu i sekretar pomenutog Saveza Nikolaj Patrušev.

Sergej Šojgu otputovao je prošle nedelje u Istanbul, gde je prisustvovao ceremoniji potpisivanja ugovora o izvozu žitarica i deblokadi ukrajinskih luka. On je i potpisao sporazum, što je odmah privuklo pažnju svetske javnosti.

Naime, pored neobične činjenice da ministar odbrane potpisuje sporazum o izvozu žitarica, u to vreme je u Moskvi organizovan događaj čiji je Šojgu inače redovni posetilac. U pitanju je sednica Saveta za bezbednost koji čine najbliži saradnici Vladimira Putina, i on ih je lično birao. Ovog puta, izostali su Šojgu i sekretar tog tela Nikolaj Patrušev.

Sergej Šojgu Foto:Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Što se tiče ministra odbrane, makar je poznato gde je bio u vreme sednice, ali ne i zašto baš on. Ipak, Kremlj do sada nije komentarisao status Nikolaja Patruševa, kao ni zašto sekretar Saveta nije bio pozvan na sednicu.

Umesto njih dvojice, na sastanak najvišeg nivoa poverljivosti stigli su ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev, predsednica Saveta federacije Valentina Matvinjenko i premijer Mihail Mišustin.

Šojgu na ledu

Ministar odbrane već nekoliko meseci je „na ledu“ kod Putina. Prema pojedinim informacijama, razlog je činjenica da je prvi čovek Kremlja izgubio poverenje u neke saradnike, naročito od početka rata u Ukrajini. Jedan od njih je i Šojgu, inače pripadnik grupe koja je u Moskvi poznata kao siloviki – u prevodu silni.

Vladimir Putin i Sergej Šojgu Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Šojgu se u proteklom periodu manje pojavljivao u javnosti, što nije prošlo nezapaženo. U martu je ministar odbrane „nestao“ na dve nedelje, tokom koje su mediji spekulisali o čemu je zapravo reč.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov tada je rekao da je ministar odbrane fokusiran na tekuću „vojnu operaciju“, kako Moskva naziva rat u Ukrajini.

Ipak, ovo objašnjenje nije bilo dovoljno, pa su se čule brojne teorije o lokaciji Šojgua. Neki su tvrdili da je povučen iz javnosti zbog svađe sa Putinom, neki da je sam pobegao u Sibir, a ostali da je doživeo srčani udar zbog čega se oporavlja u bolnici u Sankt Peterburgu.

Nikolaj Patrušev
Nikolaj Patrušev Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Nijedna od ovih teorija nije potvrđena, a Šojgu se ubrzo ponovo pojavio u kasarni kod Moskve. Međutim, jedna fotografija na kojoj pozira sa vojnicima nije bila dovoljna da ubedi svetsku javnost da je u Kremlju „sve u najboljem redu“. Ovog puta, Putinu će biti još teže da objasni izostanak vojnog ministra sa sednice Saveta za bezbednost.

„Kobac“ Nikolaj

U nešto boljoj, ali podjednako neizvesnoj situaciji je i aktuelni sekretar Saveta za bezbednost Nikolaj Patrušev – bivši oficir KGB-a i šef obaveštajne službe Rusije FSB.

Putin i Patrušev su se upoznali sedamdesetih godina prošlog veka u Sankt Peterburgu, odakle su počeli obaveštajnu karijeru. Putevi su im se narednih 50 godina preplitali, a Patrušev je uvek bio na visokim funkcijama u Putinovoj administraciji.

Za razliku od Šojgua, neretko u javnosti podržava rat u Ukrajini i preti „zlom“ Zapadu.

Iz tog razloga, mnogima je bilo neobično što izostaje sa bitnih sastanaka i užeg kruga, ali se ubrzo pojavilo objašnjenje.

Naime, u Moskvi je upravo Patrušev ocenjen kao jedini čovek koji može da zameni Putina. Nije tajna da je decenijama jedan od njegovih glavnih savetnika i ljudi koji oblikuju mišljenje prvog čoveka Kremlja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sada se čini da Patrušev više ne želi da oblikuje iz senke, već da otvoreno vlada.

Iako Patrušev nikada nije govorio o svojim namerama i planovima, same glasine o čoveku koji, prema mišljenju elite, ima kapacitet da preuzme kormilo, nisu naišle na pozitivne reakcije višedecenijskog predsednika Putina.

Istovremeno, sekretar Saveta za bezbednost preuzeo je vođstvo u odbrani ruske enklave Kalinjingrada, preteći „ozbiljnom“ odmazdom zbog blokiranja tranzita preko Litvanije zbog sankcija koje je uvela Evropska unija.

Imajući u vidu sve veće prisustvo Patruševa u javnosti, kao i uloge koje preuzima, jasno je da Putinu neće biti drago što postoji mišljenje da je zamenljiv.

BONUS VIDEO Parada pobede u Moskvi i govor Vladimira Putina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare