Foto: Printscreen/google.com/maps/place/Gorica,KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović nije se vratio vladinim avionom u Podgoricu nakon radne posete Istanbulu, već je sa objašnjenjem da u Bergamu ima “diplomatski susret” iz najvećeg grada Turske odletio na sever Italije. Avion se potom vratio u Podgoricu, ali bez Đukanovića koji se sa suprugom Lidijom i dvoje pripadnika obezbeđenja iskrcao u Bergamu.

Đukanović se u Istanbulu 30. decembra sastao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, što je prethodno i najavljeno, a susret zabeležen fotografijama i zvaničnim saopštenjem.

Istog dana, popodne, avion Vlade Crne Gore je poleteo iz Istanbula, ali nije sleteo u Podgoricu, već je oko 20.30 sleteo u Bergamo, a nakon pola sata se uputio ka Podgorici gde je sleteo nešto posle 22 časa, pokazuju podaci sa aplikacije FlightAware.

Aerodrom Tivat, Crna Gora
Foto: Shutterstock/Dizfoto

Iz Vlade Crne Gore je “Vijestima” nezvanično rečeno da Đukanović jeste tražio da avion leti rutom Podgorica-Istanbul-Bergamo-Podgorica i da je u zahtevu navedeno da je tome razlog diplomatski susret. Kabinet predsednika nije obavestio javnost o tome sa kojim diplomatom ili stranim zvaničnikom se to Đukanović navodno sreo u Bergamu ili bilo gde u Italiji.

Više izvora “Vijesti” je reklo da je Đukanović sa severa Italije sa suprugom i obezbeđenjem otišao u Švajcarsku da tamo provede novogodišnje praznike.

Porta A-plus je objavio da je Đukanović bio u Sent Moricu, poznatom mondenskom zimovalištu i da se vratio iznajmljenim privatnim avionom, ali “Vijesti” to nisu mogle da potvrde.

Portal Press je prvi objavio informaciju o neobičnom letu u Bergamo, a tom portalu bliska NVO Lupa je objavila da je Specijalnom državnom tužilaštvu poslala obaveštenje “koje se može o smatrati krivičnom prijavom” o “mogućem krivičnom delu” u vezi sa letom Đukanovića.

Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

”Vijesti” su pitale Đukanovića u vezi sa putem u Bergamo i diplomatskog susreta koji je tamo navodno imao, ali iz Kabineta nije stigao nikakav odgovor. “Vijesti” su pitanja u vezi sa boravkom Đukanovićevog obezbeđenja poslala i Upravi policije čiji ga tim obezbeđuje jer je kao predsednik štićena ličnost.

Vladinim propisom predviđeno je da predsednici države, parlamenta i vlade, koji su i štićene ličnosti, mogu besplatno koristiti avion za službena putovanja, dok ostali visoki državni zvaničnici i organi, moraju da plate sve troškove korišćenja aviona iz sopstvenih budžeta, ako im se odobri upotreba aviona.

Još 2018. je Đukanović uoči novogodišnjih praznika vladinim avionom letio u Amsterdam, bez ikakvog zvaničnog objašnjenja. Otputovao je 29. decembra u Amsterdam, državni avion se vratio u Podgoricu, da bi do istog grada državni avion letio i vratio se 8. januara 2019. godine. Nikad nije razjašnjeno da li je Đukanović “prošetao” do Amsterdama na par sati u razmaku od desetak dana, ili je ostao u Amsterdamu ili odatle otputovao dalje pa se državnim avionom vratio u Podgoricu nakon završetka odmora.

POGLEDAJTE JOŠ:

Đukanović je i 2019. leteo vladinim avionom za Pariz, na tajni “diplomatski susret” pa produžio u Sjedinjene Američke Države i tada ga je po povratku sa odmora vladin avion i vratio u Podgoricu iz glavnog grada Francuske.

Predsednik je dolazni let u Pariz pred Specijalnim državnim tužilaštvom i Agencijom za sprečavanje korupcije pravdao službenim aktivnostima za koje je rekao da su tajne, ali nije obrazložio povratni let iz Pariza. SDT i ASK odbacili su prijave MANS-a i saopštili da nisu utvrdili postojanje krivičnih dela, odnosno kršenje zakona od strane Đukanovića ovom prilikom.

BONUS VIDEO Đukanović ponovo vratio Zakon o predsedniku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare