Foto: Yelena Afonina / TASS / Profimedia, Tanjug/ Russian Defense Ministry Press Service via AP

Zdravstveno stanje Ramazana Kadirova, lidera Čečena i jednog od najvernijih saveznika predsednika Rusije Vladimira Putina, danima unazad nalazi se u fokusu javnosti. Prvobitno su se pojavile informacije da je 46-godišnji Kadirov teško bolestan, zatim da je upao u komu, pa čak i da je preminuo. Dan kasnije, glasine je demantovao bizarnim video snimkom, a na kraju se o ovome oglasio i Kremlj - za kog lider Čečena skoro dve godine obavlja prljave poslove na teritoriji Ukrajine. Naposletku, pitanje koje se postavlja jeste zašto je baš sada nastala cela ova drama i šta se zapravo dešava sa čovekom kog zovu Putinov "besni pas"?

Sve je počelo u petak, kada su se u javnosti pojavile glasine da je Kadirov teško bolestan.

Portparol ukrajinske obaveštajne službe Andrij Jusov rekao je da je Kadirov bio u komi nakon što mu se zdravlje pogoršalo.

Ramzan Kadirov Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

„Možemo da potvrdimo da je imao još jedno ozbiljno pogoršanje i da je u kritičnom stanju poslednjih nekoliko dana“, rekao je tada.

Takođe je naveo da prema informacijama koje je ukrajinska strana saznala iz nekoliko dobro upućenih izvora iz medicinskih i političkih krugova, njegovo teško zdravstveno stanje nisu izazvale povrede.

„Ostale detalje treba dodatno razjasniti. Kadirov je dugo bolestan, a radi se o sistemskim zdravstvenim problemima“, rekao je i dodao da ovo nije prvi put da se pojavljuju glasine o lošem zdravstvenom stanju čečenskog lidera, misleći na informacije iz marta. Tada se spekulisalo o tome da je Kadirov otrovan, ali i kako mu je konstatovana ozbiljna bolest bubrega.

Istog dana, u petak uveče, na raznim Telegram kanalima pojavile nepotvrđene informacije da je Kadirov navodno preminuo u Centralnoj kliničkoj bolnici Administracije predsednika Ruske Federacije.

Ramzan Kadirov Foto: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Profimedia

Kadirov dan kasnije sve demantovao

Ipak, samo dan nakon što je Ukrajina objavila informacije o kritičnom zdravstvenom stanju Kadirova, Umar Daudov, pomoćnik čečenskog lidera objavio je na društvenim mrežama snimak na kojem se vidi Kadirov tokom večernje šetnje sa porodicom.

„Šetnja je bila odličan završetak večere sa porodicom. Iskoristite ove srećne trenutke, prijatelji. Nađite vremena i posvetite više pažnje porodici. Odmorite se od gužve i ugodite sebi i njima“, piše u opisu snimka.

Zatim, kako mu se učinilo da ovo nije dovoljna potvrda, ili pak sa druge strane mu je trebalo još „dokaza“ koji će odvući pažnju sa tvrdnji ukrajinskih zvaničnika, snimak je objavio i sam Kadirov.

Ramzan Kadirov Foto: Taisiya Borshigova / TASS / Profimedia

„Savetujem svima koji ne razlikuju istinu od laži na internetu da prošetaju na svežem vazduhu i dovedu svoje misli u red. Kiša divno okrepljuje“, naveo je Kadirov i dodao da je prepešačio 11 kilometara.

Na kraju se oglasio i Kremlj

Ipak, čini se da ni to nije dovoljno, pa se o svemu oglasio i Kremlj. Naime, u ponedeljak portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da Kremlj nema informacije o mogućoj bolesti lidera Kadirova.

Takođe je demantovao izveštaje da se čečenski lider navodno sastao sa Vladimirom Putinom, koji su se pojavile u javnosti istovremeno kada i priče o lošem zdravstvenom stanju Kadirova.

„Nemamo nikakve informacije. U svakom slučaju, predsednička administracija teško može da daje informacije o njegovom zdravstvenom stanju. Dakle, nemamo šta da kažemo ovde“, odgovorio je Peskov novinarima na pitanje koliko je Kremlj zabrinut za stanje Kadirova.

Ramzan Kadirov Foto:EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK

Istorija zdravstvenih problema i misteriozna smrt lekara

Inače, ovo nije prvi put da se u javnosti spekuliše o zdravstvenom stanju Kadirova.

Navodno, lider Čečena se od početka septembra suočava sa pogoršanjem zdravstvenog stanja, zbog čega je prema nekim navodima njegov lekar platio glavom.

Naime, Kadirov je prema tim tvrdnjama, sahranio zamenika premijera svoje zemlje i njegovog ličnog lekara Elkana Sulejmanova živog, jer ga je krivio za pogoršanje svog zdravlja.

Kako su preneli pojedini mediji, verovao je da je otrovan. Njegovi sledbenici su ga navodno ubedili da mu je Sulejmanov davao injekcije zbog kojih se razboleo.

Pročitajte još:

Kao rezultat toga, Sulejmanov je preko noći u oktobru 2022. godine razrešen sa funkcije zamenika premijera. Zvanična izjava u to vreme bila je da je svojevoljno podneo ostavku. Od tada nikada nije viđen, dok Telegram kanali navode da je zverski ubijen.

Pojedini idu i korak dalje, i tvrde da je sahranjen živ.

Takođe, ruski mediji su krajem godine pisali da je Kadirov više puta lečen zbog navodnog trovanja u Groznom, čečenskoj pustinjskoj metropoli, što se podudara sa ovim spekulacijama.

Ipak, još uvek ne postoji zvanična potvrda da je Sulejmanov mrtav, niti da je Kadirov bio otrovan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare