Foto: Nova.rs, MUP

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić glasao je na izborima u Srbiji i to priznao na svojim društvenim mrežama. On ne vidi problem što je kao ministar jedne zemlje birao vlast u drugoj, o čemu svedoči i njegova kampanja botovanja za Aleksandra Vučića. On je danima pred izbore isticao da podržava Vučića i SNS, dok je pobedu te stranke na parlamentarnim izborima slavio sa Miloradom Dodikom, Aleksandrom Vulinom, Nikolom Selakovićem...

Nešić se nakon pisanja medija o njegovom glasanju u Srbiji i sam oglasio po tom pitanju.

„Ja sam glasao na izborima u Srbiji na isti način na koji to rade Hrvati iz BiH ili Mađari u Srbiji. Koristeći ista prava koja imaju brojni Srbi širom sveta na biračkim mestima na kojima su pobedile opozicione stranke. Istine radi – pošto se moje ime pominje u kontekstu beogradskih lokalnih izbora da ja na tim izborima nisam glasao. Ja sam glasao na biračkom mestu u Novom Sadu gde imam prebivalište. Neproverene informacije o meni, kao i laži o krađi izbora služe samo da opozicioni prvaci u Srbiji pobegnu od odgovornosti. Umesto da svojim biračima polože račune za višegodišnje i uporne poraze, oni su spremni da Srbiju gurnu u haos da bi od te odgovornosti pobegli“, napisao je Nešić.

U Novom Sadu, o kom govori i u kom ima prebivalište, ranije je sakrio imovinu.

Skrivena kuća i stan

Kako je ranije ove godine pisao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), iako je imao zakonsku obavezu, u izjavi o imovinskom stanju koju je Nešić popunio pre stupanja na ministarsku funkciju, nije prijavio stan i kuću u Novom Sadu koje ima sa suprugom Majom.

Nešić je novinarki CIN-a rekao da je kontaktirao Savet ministara BiH i da mu je rečeno da se imovina supružnika ne prijavljuje.

„Nigde u upitniku ne piše bračna imovina, već piše imovina koja se vodi na vas”, rekao je Nešić.

Nenad Nešić Foto: N1

Kako se dodaje, neprijavljeni stan od 98 kvadrata nalazi se u centru Novog Sada, dok se kuća od 177 kvadrata nalazi u mirnom naselju na drugoj strani Dunava, u blizini Petrovaradinske tvrđave.

Nešić je u obrascu izjave napisao da ima dva stana od 182 i 164 kvadrata i dve garaže od po 13 kvadrata u Tivtu u Crnoj Gori. Uknjižio je i zemljište u Novom Sarajevu i Istočnom Sarajevu. On je naveo da je vlasnik trgovačkog preduzeća „N-group“, gde mu je supruga direktorka.

Podrška Vučiću

Pored ovoga, Nešić već izvesno vreme u gostovanjima i na društvenim mrežama iskazuje podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Ovo je naročito intenzivirano pred izbore u Srbiji.

„Normalno da za krug dvojke ne bih glasao. Srbija ne sme da stane. Apsolutna podrška Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci“, rekao je Nešić samo dan pred izbore u Srbiji, i to sa pozicije ministra bezbednosti Bosne i Hercegovine.

Nakon što je Vučić proglasio pobedu njegove liste na parlamentarnim izborima, Nešić je objavio fotografije slavlja iz izbornog štaba SNS.

Na jednoj od njih vidi se Maja Gojković, kao i Nikola Selaković. Na drugoj prisutni su Selaković, Nešić, Aleksandar Vulin, Andrija Mandić, Milorad Dodik i Aleksandar Šapić.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na trećoj, grupi se pridružio Darko Glišić.

Ko je Nešić

On je rođen 1978. godine u Sarajevu. Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu stekao je zvanje diplomiranog pravnika. Član je DNS od 2014. godine, a 2020. je postao predsednik stranke. Od 2006. do 2007. godine bio je pripravnik u Centru javne bezbednosti Istočno Sarajevo. Do 2014. godine radio je kao inspektor kriminalističke policije. U periodu od 2016. do 2020. godine obavljao je funkciju v.d. direktora Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“.

U parlament BiH ušao je 2018. godine, dok je u januaru 2023. postao ministar bezbednosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar