Foto: EPA-EFE

Ruski oligarh Oleg Deripaska, koji je ranije ove godine rat u Ukrajini nazvao ludilom i upozorio na mobilizaciju, našao se na udaru države. Ruski sud naredio je zaplenu luksuznog hotelskog kompleksa Imeretinskiy u Sočiju vrednog milijardu dolara koji se nalazi u vlasništvu aluminijumskog tajkuna.

Pravni spor u vezi hotelskog kompleksa Imeretinskiy i marine u Sočiju vredne milijardu dolara datira od pre rata, ali zaplena dolazi nakon što je Kremlj navodno zatražio od Deripaske da prestane da kritikuje rat.

“Kremlj ga je zamolio da se smiri”, rekao je izvor blizak milijarderu.

Deripaska je jedan od retkih ruskih poslovnih lidera koji su govorili protiv invazije Moskve na Ukrajinu.

„Potreban nam je mir što je pre moguće, jer smo već prošli tačku bez povratka“, napisao je on na Tviteru u martu.

Iako izbegava da kritikuje Putina lično, u junu je upozorio da bi „uništavanje Ukrajine bila kolosalna greška“. Nakon ovog upozorenja, Federalna teritorija Sirijus u Krasnodarskom kraju podnela je tužbu protiv RogSibAl-a, Deripaskine kompanije koja je vlasnik kompleksa Imeretinski.

Milov prijatelj

Inače, Deripaska je balkanskoj javnosti poznat kao nekadašnji vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) i nikšićkih Rudnika boksita, ali i arbitražnom postupku koji vodi protiv Crne Gore kojim zahteva milionske iznose.

Deripaska vila Foto: Vuk Lajović/Vijesti.me, EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Naime, ruski oligarh je arbitražni postupak protiv Crne Gore pokrenuo 2016. godine, tvrdeći da je uvođenjem stečaja u KAP i Boksite prekršen Sporazum o zaštiti investicija između bivše Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) i Ruske Federacije. U tužbi tada nije navedena vrednost spora, ali je prethodno najavljivano da će biti zahtevana naknada štete ne manja od 600 miliona evra, a što su potvrdili i iz crnogorske Vlade.

Ruski tajkun je KAP i Rudnike boksita kupio 2005. godine i njima je upravljao do 2009. na osnovu većinskog vlasništva. Od tada do uvođenja stečaja 2013. godine KAP-om je upravljao sa 29,36 odsto akcija, a Boksitima sa 31,82 odsto, koliko je imala i Vlada, na osnovu Sporazuma o poravnanju.

Deripaska je bio blizak sa tadašnjim premijerom, a sada predsednikom države Milom Đukanovićem i njegovim savetnikom, nekadašnjim ministrom spoljnih poslova Milanom Roćenom. Đukanović je direktno sa Deripaskom dogovorio prodaju KAP-a, a kasnije se uključivao u rešavanje sporova.

Đukanović je Deripaski tada obećao i Termoelektranu Pljevlja, što je Rus pomenuo u raspravama tokom arbitraže, pokazuju dokumenta u koje CIN-CG ima uvid.

Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Spekulisalo se da je Deripaska pomogao referendum za nezavisnost Crne Gore 2006. godine, na šta ukazuju i audio-snimci razgovora Roćena i ruskog oligarha, objavljeni 2019. godine. U razgovoru Roćen, tada ambasador Državne zajednice Srbije i Crne Gore u Moskvi, moli Deripasku da iskoristi svoj uticaj na kanadskog milijardera Pitera Manka (koji je kasnije kupio Arsenal u Tivtu i napravio Porto Montenegro), kako bi on izlobirao odgovarajuće uslove referenduma kod Amerikanaca, odnosno Kontakt grupe.

Pročitajte još:

O Deripaskinoj podršci nezavisnosti Crne Gore, pisao je 2018. godine američki Tajm, navodeći da je Rus ponudio pomoć nekoliko svojih savetnika uključujući Pola Manaforta, nekadašnjeg šefa kampanje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, osuđivanog na kaznu zatvora na osnovu optužbi o mogućem ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine i zbog finansijskih malverzacija.

Ništa od miliona

Ipak, Apelacioni sud u Švedskoj presudio je 10. novembra u korist Crne Gore povodom zahteva Deripaske da se poništi arbitražna odluka iz 2019. godine vezana za postupak privatizacije „Kombinata aluminijuma Podgorica AD“ (KAP) i „Rudnika boksita AD Nikšić“.

Takođe, sud je naložio Deripaski da Crnoj Gori nadoknadi troškove postupka pred tom institucijom u ukupnom iznosu od 628.456 evra i 86.075 dolara.

BONUS VIDEO Rusi dronovima napali Kijev

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar