Foto: Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

U prvom intervjuu nakon izbora za predsednika Crne Gore, Jakov Milatović je rekao da će njegova prva zvanična poseta biti liderima EU u Briselu i da će se rado odazvati eventualnom pozivu da poseti i Beograd.

Milatović, koji je na predsedničkim izborima pobedio Mila Đukanovića, rekao je u intervjuu za crnogorski javni servis RTCG da su pregovori o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore EU već dugo u stagnaciji i da treba da budu deblokirano.

„Smatram da treba da napravimo snažniji korak u tom pravcu i da kao predsednik treba da izaberem Brisel za svoju prvu posetu“, rekao je Milatović i istakao da bi se rado odazvao eventualnom pozivu da poseti Srbiju.

Nakon što je stigla prva čestitka iz regiona od predsednika Srbije, Milatović je rekao da očekuje čestitke i od ostalih predsednika regiona.

Prepoznat sam kao čovjek koji želi da se fokusira na dobrosusedske odnose“, rekao je Milatović za RTCG.

Na pitanje o saradnji sa manjinskim strankama, Milatović je istakao da bi voleo da vidi njihove predstavnike u novoj vladi koja će biti formirana posle vanrednih parlamentarnih izbora u junu.

„Ja sam čovek koji se zalaže za što inkluzivniji način pravljenja vlasti. Nije dobro što neki lideri političkih partija, pre svega, mislim na Bošnjačku stranku, nisu pokazali meru demokratije…“, rekao je Milatović, između ostalog.

Jakov Milatović je u drugom krugu predsedničkih izbora osvojio 60 odsto glasova, a njegov protivkandidat, dugogodišnji lider Crne Gore i aktuelni predsednik Milo Đukanović, imao je podršku 40 odsto birača.

Čestitke na pobedi Milatoviću su stigle ranije u ponedeljak iz Brisela, a nešto kasnije iz Vašingtona i Londona.

Ali uz čestitke i jasnu poruku šta Stejt department očekuje od novog crnogorskog predsednika.

„Radujemo se nastavku saradnje sa Crnom Gorom, koja je aktivan saveznik u NATO, snažno posvećena evroatlantskim vrednostima, uključujući podršku Ukrajini, usklađivanje sankcija Rusiji i brz napredak ka članstvu u EU“, saopštila je Ambasada SAD u Podgorici.

Milatović je tokom kampanje kritikovan zbog bliskosti sa Srbijom i SPC.

***

BONUS VIDEO: Crna Gora izabrala novog predsednika: Jakov Milatović pobedio Mila Đukanovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare