Zoran Milanović Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović danas je povodom kritika iz Srbije predloga Hrvatske da na njenoj nacionalnoj strani kovanice evra bude srpski naučnik Nikola Tesla, predložio da kada Srbija uđe u Evropsku uniju, da predloži da se Tesla nađe na njenoj kovanici.

Milanović se prisetio pokušaja osnivanja Tesla banke, koja je trebalo da se osnuje uz pomoć hrvatskog i srpskog javnog novca, ali projekat je propao odmah u startu, preneo je Index.hr.

„Jučerašnja ‘razmena mišljenja’ na relaciji Beograd-Zagreb na temu lika Nikole Tesle na kovanicama centa od evra otvorila mi je još jednu zanimljivu perspektivu, a na ovu reakciju podstakla me i trezvena i odvažna izjava Borisa Miloševića, potpredsednika Vlade i najbližeg saradnika Milorada Pupovca. Boris je još jednom požrtvovno išao čelom tamo gde se Milorad ne usudi čizmom“, napisao je Milanović na Fejsbuku.

On je podsetio da je po Tesli trebalo da se zove srpska etnička banka u Hrvatskoj.

„Nije jasno šta to predstavlja? Objasniću. Pre nešto više od deset godina tu je inicijativu pokrenulo Srpsko narodno veće (SNV) u Hrvatskoj. Pokrenulo ju je u saradnji s državnim vrhom i razvojnim fondom Srbije, koji su u tu svrhu izdvojili gotovo pet miliona evra srpskog javnog novca“, dodao je Milanović.

Predsednik Hrvatske kaže da bi banka bila registrovana u Hrvatskoj, trebalo je udovoljiti rigoroznim normativno-kapitalnim uslovima Hrvatske narodne banke.

„Ideja i želja inicijatora je bila da hrvatska strana iz svojih izvora doprinese osnivačkom kapitalu. Ceo projekat etničke banke je s vremenom, prvenstveno iz razloga poslovne neodrživosti, pao u poluzaborav. Lično sam s tadašnjim ministrom finansija Linićem nastojao da pronađem neki izlaz, ali nije išlo ni s milionima beogradskih evra, koliko god još na to pridodala Hrvatska. Namere su bile iskrene. Nije išlo“, dodao je.

Milanović je na kraju teksta dao predlog Srbiji.

„Baš zgodno. Kada treba zajedničkim novcem Hrvatske i Srbije osnivati hrvatsku pravnu finansijsku osobu (Tesla banku), problema nema. Tesla je u tom slučaju (valjda) zajednička baština. Kada Hrvatska, skora članica Evrozone, predloži da Tesla bude na nekom novčiću, to je, prema Centralnoj banci Srbije, kulturna aproprijacija. Imam rešenje: kada Srbija uđe u Evrozonu, neka i ona predloži Teslu. Svi srećni“, zaključio je predsednik Hrvatske.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare