Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović položio je ružu na spomen-obeležju u Jasenovcu. Sa njim su u izlaslanstvu i bivša premijerka Jadranka Kosor, kao i bivši predsednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović.

PROČITAJTE JOŠ

Zoran Milanović se potom obratio medijima.

„To je bio ustaški logor, a ustaše su Hrvati, a kako sam i ja Hrvat i predsednik hrvatske države, ne možemo reći da nas se to ne tiče“, rekao je.

„Ovo je bilo mesto kontroverze sve vreme. Jedna strana je preterivala i preteruje i govori da je ovde ubijeno 700.000 ljudi. Ja sam ovde dolazio kao gimnazijalac i isto su nam govorili. Već tada sam bio dovoljno star da vidim da to nije istina, ovde je ubijeno oko 100.000 ljudi. To je jako puno“, rekao je Milanović, prenosi 24sata.hr.

„Gledamo i filmove koji dolaze u Beogradu koji su loši filmovi, mislim na Daru iz Jasenovca. Taj pristup ukazuje na suprotno na ono što su autori hteli reći, da je ovde ubijeno 700.000 ljudi, ali režija pokazuje da je ovde ubijeno manje. Nikako na zelenu granu s ovim mestom. Da bismo sad ovde, godinu dana, nakon što smo zajedno došli, evo ja sam doneo ružu, ne venac“, rekao je.

„Venci koje može položiti svako postanu komunalni problem, a ne čin pijeteta“, poručio je.

„Žao mi je što nije došlo do zajedničkog obeležavanja, ovo nije stvar glumimo li ili ne, državnik mora pokazati emociju, ali i ponašati se u skladu sa očekivanjem. Ono što sam čuo su jadni izgovori“, rekao je Milanović.

Osvrnuo se i na izjave da je razlog zadvojenim kolonama – epidemiološka situacija i poručio da ministarka Obuljen nije stručnjak „za gljivice i viruse“, nego za kulturu.

„Gospodin Plenković se kad mu odgovara poziva na Vukovar. Gospodin Plenković nikad nije odlazio u Vukovar dok nije postao aspirant na predsedničko mesto u HDZ-u“, poručio je.

„Ne znamo koji je razlog, opet je neartikulisan, opet govori o životinjskoj farmi, je l’ čita on to? Kao da se prepoznaju u tim alegoričnim novelama. Nisam ja počeo govoriti i davati ljudima životinjska svojstva, već oni daju političarima svojstva raspadajućih hemijskih elemenata“, rekao je Milanović.

„Drago mi je da je tu sa mnom bio, i to na svoju inicijativu, general Luka Džanko. Žao mi je što tu nema antifašista, bili su u protokolu sa mnom. Predstavnik antifašista (Habulin op.a.) ima jedno siromašno udruženje koje je zavisno od Plenkovićeve milostinje“, istaknuo je i poručio kako su „ljudi ucenjeni“.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

„Nije se ni mene usudio zvati nego je zvao protokol i rekao da mora imati most prema Vladi. Seli su mu na kuću. To je ucena. Je l’ ovo civilizirano ponašanje? Plenković je uvek ‘idite napred’. On nikada metak neće primiti“, dodao je.

Što se tiče pokliča „Za dom spremni“, Milanović je rekao kako mu je žao što je prošle godine burno reagovao na to.

„Taj čas istorije je počeo na našem prvom sučeljavanju 2016. Tada smo govorili, 12. avgusta, čitao sam mu pred kamerama rešenja Ustavnog suda po tom pitanju. Ništa. Jedini ko se usudi nešto reći je profesor Kraus, jer on nema cenu. On je potpuno nezavistan i može reći što je istina, ne može da se kupi“, dodao je.

O svom istupu prošle godine rekao je da je bio pregrub.

„Mogao sam drugačije. Mislite da se meni odlazi iz Okučana? Pa ne odlazi mi se“, rekao je.

Na pitanje je li ovo prilika da „zakopa ratnu sekiru“ sa Miloradom Pupovcem, Milanović je rekao da ju nije ni otkopao.

„Kajtazi kad govori, on govori u ime svih Roma. Fakat. Svi su glasali za Kajtazija. To je to, sad će Pupovac ići u Ušticu, gde sam prošle godine išao samo ja, a Pupovac je rekao da mu se to gadi i da on radi alternativni Jasenovac“, rekao je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare