Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: EPA-EFE/FRANCISCO SECO / POOL

Državni vrh Hrvatske i udruženja stradalih danas obeležavaju 76. godišnjicu oslobađanja poslednjih zatvorenika iz ustaškog logora Jasenovca, odvojeno i pod strogim epidemiološkim merama.

PROČITAJTE JOŠ:

Biće više kolona, a sve se objašnjava epidemiološkim merama. Plenković i Milanović neće biti u istoj koloni, što je izazvalo nove trzavice između Pantovčaka i Banskih dvora, prenosi Index.hr.

Izaslanstvo vlade Republike Hrvatske, na čelu sa predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem, u društvu ministara položilo je oko 9 sati venac na spomen-obilježju u Jasenovcu.

Plenković je nešto pre 9 sati stigao u Jasenovac. Nakon polaganja venca dao je izjavu novinarima.

Plenković o ustaškim simbolima

„Ne smemo nikada dozvoliti da se ovakvi zločini ponove“, rekao je u obraćanju medijima.

„Ja sam o tome sve rekao juče“, rekao je o odvojenim kolonama u Jasenovcu, odnosno o činjenici da on i Milanović neće odati počast zajedno.

Upitan je hoće li se ići u zabranu svakog isticanja ustaških obeležja, poput pozdrava Za dom spremni.

„Znate da prema našem Krivičnom zakonu oni ni danas nisu dopušteni, zabranjeni su. Ovde je pre svega pitanje ujednačavanja sudske prakse. Svatko ko zna nešto o našoj istoriji, ko zna nešto o logoru Jasenovac, ko razume što ti simboli znače za pripadnike Jevreja, Srba, Roma, antifašista razume da to nisu nazivlja koja treba koristiti. O tome smo razgovarali i razgovaraćemo. Ono što je bitno je da su naši jasni i čvrsti stavovi i o osudi zločina i o tome da se takvi simboli ne koriste“, rekao je.

Novinari su ga još pitali o tome da predstavnici Jevreja zbog ZDS-a ne bi bili u koloni sa njim ni da nisu na snazi epidemiološke mere.

„To nije tačno“, odgovorio je Plenković, a na konstataciju novinara da je to rekao predstavnik Jevreja samo je ponovio da „to nije tačno“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar