Deo scenografije sa izložbe Foto: Bogdan Španović/Promo

Izložba "Jasenovac, logor mrtvih - zemlja živih", uoči 76. godišnjice proboja zatvorenika iz tog zloglasnog ustaškog logora, biće otvorena sutra u beogradskoj galeriji "Progres", saopštili su organizatori.

Izložba je posvećena kako sećanju na žrtve logora tako i razvijanju kulture sećanja uopšte, a reč je o nizu audio priča o Jasenovcu kroz koje posetioci galerije Progres, kako je zamišljeno, prolaze koristeći mobilni telefon, slušalice i specijalnu mobilnu aplikaciju.

U ulozi naratora ili svojevrsnog audio muzejskog vodiča u digitalnoj aplikaciji biće glumci Radivoje Raša Bukvić i Bojana Kovačević – Gajin.

Sve priče su inspirisane istorijskim događajima i stvarnim pričama, ali predstavljaju njihovu umetničku interpretaciju, tako da posetioci praktično mogu da uđu i učestvuju u iskustvu koje zapravo liči na jednu vrstu interaktivnog filma u stvarnosti ili pozorišnog performansa.

Ovaj umetnički projekat nadgledali su i odobrili stručnjaci Muzeja žrtava genocida iz Beograda, a nakon slušanja svake priče na izložbi, posetilac ima mogućnost da na veb sajta projekta logorjasenovac.rs sazna više o istorijskim događajima.

Autori projekta su Darko Nikolić i Bogdan Španjević, a projekat se odvija uz blagoslov episkopa pakračko-slavonskog Jovana.

Kapija logora, fotografija sa izložbe Foto: Promo

U okviru izložbe biće izložena i posebna instalacija – „Gvozdena knjiga“, delo skulptora Viktora Kiša.

Projekat teži da kroz sistematično i stručno izložene činjenice kao i umetničke interpretacije događaja pruži doprinos stvaranju ambijenta u kome se bez predrasuda i politizacije govori o logoru Jasenovac ali i stvara atmosfera u kojoj se rane zaceljuju a ne produbljuju.

Cilj projekta nije da samo prikaže relevantne istorijske činjenice, već i da putem audio izložbe da podstrek za oblikovanje sistema vrednosti zasnovanog na kulturi sećanja, praštanja, pomirenja, ali poštovanja života i dostojanstva svake ljudske ličnosti stavljajući ovaj veliki narativ u univerzalni opšteljudski kontekst pre svega srpske ali i kulture i identiteta svih drugih naroda čiji su pripadnici stradali u Jasenovcu, navodi se u saopštenju organizatora.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar