Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK, JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Protivno očekivanju mnogih političkih analitičara, ali i regionalne javnosti član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i hrvatski predsednik Zoran Milanović već duže vreme preko medija održavaju itekako dobre odnose. Nakon Dodikovog "Hvala Milanoviću", i hrvatski lider je juče uputio reči hvale regionalnom kolegi.

Milanović je nedavno otkazao posetu Bosni i Hercegovini, kako je navedeno, iz bezbednosnih razloga. Hrvatske obaveštajne službe procenile su da bi predsednik Milanović bio ugrožen u BiH, tako da je na sam dan događaja doneta odluka o otkazivanju posete.

Sam Milanović ubrzo je govorio o otkazanoj poseti, ali se tom prilikom dotakao i Milorada Dodika. Hrvatski lider je istakao da je njegova odluka o nedolasku u BiH bila iz bezbednosnih razloga i poručio da srpski član Predsedništa BiH Milorad Dodik ima posla s ljudima koji su, kako je rekao, profesionalni lažovi.

Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

„Razumem to ponašanje, ne podstičem ga, što se kaže „Daj iskuliraj se“. Ali šta može Dodik? Ništa. Ali on ima posla s ljudima koji su profesionalni lažovi“, kazao je Milanović.

Prema njegovim rečima, on može da bude prijatelj sa svima. Ali, ukoliko treba, postoje ljudi sa kojima će ipak biti u sukobu, a to je u ovom slučaju „unitaristička klika iz Sarajeva“.

Zbog toga, dodao je, neće moći razdragano da šeta Baščaršijom, ali će preživeti bez toga.

„Bezbednosni razlozi su ozbiljna stvar. Kada imate posla s neprofesionalnim i nedobronamernim ljudima, onda ne želite i one kojima idete dovesti u neugodnu situaciju. To je to. Videćemo se mi opet. Bio sam tamo nedavno i biću opet. Nikakvi bukači ni moralni kamatari me u tome neće sprečiti. Neka se nose“, oštro je poručio Milanović i uspeo da još jednom šokira javnost čitavog regiona.

Milorad Dodik Foto: Nedim Grabovica / Avalon / Profimedia

„Hvala Milanoviću“

Da naklonost ne dolazi samo od hrvatskoj predsednika, nedavno je pokazao i Milorad Dodik. Nakon, kako je istakao, veoma uspešnog sastanka sa Vladimirom Putinom, Dodik je iskoristio priliku da pomene i Milanovića.

Jedino Putin i Milanović shvataju šta se to dešava u Bosni i Hercegovini, ocenio je Dodik, a Milanoviću je zahvalan jer o ovlašćenjima visokog predstavnika Kristijana Šmita govori kao o “prevari”.

“Hvala Milanoviću što to tako i tretira. Mi (RS) to govorimo već dvadeset godina. BiH je jedina kolonija danas u Evropi i podržavam način na koji se on (Milanović) direktno odnosi prema pojavama”, kazao je Dodik.

Međutim, ovo nije bio prvi put da Dodik upućuje pohvale hrvatskom predsedniku, ali su svakako reči hvale mnogo češće u poslednjih par meseci.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

„Sa Milanovićem se slažem kao sa Vučićem“

Na postavljeno pitanje o tome odakle toliki stepen konsenzusa između njega i Milanovića, lider Srba u BiH je rekao da je Milanović racionalan političar.

“Drago mi je što sa pozicije na kojoj jeste govori otvoreno o pitanjima o kojima gotovo svi imaju pravo da pričaju u BiH, pa naravno da on, kao predstavnik zemlje koja je potpisala anekse Dejtonskog sporazuma, ima pravo da to komentariše. Jedna od najvažnijih istina je ona izjava u kojoj je rekao da su zatvoreni u bačvu u Sarajevu i sami sa sobom tu nešto pregovaraju. I kako bi trebali izaći u realnost, suočiti se sa njom i racionalno pregovarati”, rekao je član Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Kako je istakao, sa Milanovićem se slaže kao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što imajući u obzir učestale posete Beogradu i prisan odnos koji neguje sa Vučićem, nije mala stvar.

POGLEDAJTE JOŠ:

“S Milanovićem se slažem kao i sa predsednicima Erdoganom i Vučićem koji pozivaju na stabilnost i mir. Erdogan je rekao meni da ne želi ništa da uradi protiv bilo kog naroda u Bosni i Hercegovini. On je vrlo jasno rekao da želi pomoći, ali tu pomoć je odbio Bakir Izetbegović. Isto tako su želeli i Vučić i Milanović pomoći, ali je Izetbegović odbio. Bakir Izetbegović i Bošnjaci imaju problem sa Srbijom, Republikom Srpskom i Hrvatima. S kim nemaju problem? I stalno očekuju da neko treba iz saželjenja dati im više nego što zaslužuju. To ne može. BiH nije takva zemlja”, zaključio je Dodik.

Visoki predstavnik – prevara i kršenje Dejtona

Imali smo prilike da svedočimo izlivima ljubavi od strane Dodika na račun Milanovića, ali sve je zapravo i pokrenuo hrvatski predsednik, iznošenjem mišljenja o funkciji visokog predstavnika u BiH, koju trenutno obavlja Kristijan Šmit.

„Inače su ta ovlašćenja visokog predstavnika prevara, izlaze iz okvira Dejtona, to je jedan oblik kolonijalne uprave koliko je dobra doneo BiH vidimo nakon 25 godina. Samo loše“, naveo je Milanović, u čemu, naravno, ima apsolutnu podršku Dodika.

BONUS VIDEO Šta Dodik očekuje od Beograda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare