Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

Hrvatski predsednik Zoran Milanović otkazao je današnju posetu Bosni i Hercegovini zbog "sigurnosnih razloga", saopštio je njegov kabinet.

Odluka o otkazivanju posete temelji se na sigurnosnoj proceni nadležnih institucija Hrvatske.

„Predsednik Milanović izražava žaljenje što neće učestvovati na obeležavanju tog, za Hrvate Lašvanske doline, važnog događaja, a organizatorima upućuje snažnu podršku i zahvalnost što čuvaju“, navodi se u saopštenju.

Planirano je da Milanović prisustvuje obeležavanju 28. godišnjice humanitarnog konvoja „Beli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sporne izjave

Milanović je nedavno, govoreći o zločinima u regionu, rekao da se u Srebrenici dogodio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv.

„Ja kažem da jeste genocid, ali onda za neke teže zločine moramo izmisliti novo ime. Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid moramo naći drugo ime za ono što su nacisti uradili Jevrejima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaka žrtva, to je relativizacije“, rekao je on i istakao da je za žrtve bitna pravda.

Samo nekoliko dana ranije, Milanović je podvukao tvrdnju da postoje „različite vrste genocida“.

“To je moj stav generalno, međutim, postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad Jeverejima, postoji genocid u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno, jedan događaj je definisan kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon“, poručio je on, zbog čega su pojedini političari BiH podneli tužbu Tužilaštvu BiH zbog umanjivanja zločina genocida u Srebrenici.

BONUS VIDEO Rasprava Zorana Milanovića sa novinarima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare