Hristijan Mickoski Foto: Robert ATANASOVSKI / AFP / Profimedia

Lider najveće makedonske opozicione partije VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je da "konačno treba da se prekine saga" sa neprihvatljivim francuskim predlogom za uklanjanje bugarskog veta i početak pregovora Severne Makedonije sa EU.

„Ova saga konačno treba da prekine. I u 21. veku Makedonci se ponovo bore za svoj identitet. To nema nikave veze ni sa evropskim, niti sa Evropom. To je suština i zato je narod na ulici i zato protestuje“, rekao je Mickoski novinarima na početku devetog protesta organizovanog zbog francuskog predloga.

On je optužio vlast da na švercerski način želi da progura francuski predlog i da zato parlamentu Severne Makedonije (koji u četvrtak treba da razmatra taj dokument iza kojeg je stala cela EU), nije dostavila bilateralni protokol sa Bugarskom, koji je kako tvrdi, deo francuskog paketa.

„Protokol još nije na dnevnom redu, niti neko zna šta taj protokol obuhvata, koji je suštinski dokument. Sve ostalo je parada, i rekao bih, neka vrsta atrakcije i zabave za one koji ovo podržavaju. Suština je protokol. Protokol nije dostavljen, niti mislim da će ga dostaviti, jer planiraju da sve ovo prošvercuju, kao što su to radili poslednjih pet godina“, rekao je Mickoski.

Nekoliko hiljada građana je učestovalo i na večarašnjim protestima zbog francuskog predloga koji su održani pod motom „Ultimatumu ne, hvala“, uz podršku opozicionih partija VMRO DPMNE i Levica.

Demonstranti su krenuli od Vlade Severne Makedonije, u protestnoj koloni prošli su pored Ministarstva spoljnih poslova, gde su zatražili ostavku šefa diplomatije Bujara Osmanija i pored zgrade napisali „Makedonija nije na prodaju“, da bi protest uobičajeno završili ispred makedonskog parlamenta. Demonstranti su nosili i transparent „Sa fašistima se ne pregovara“.

U Skoplju su od subote, 2. jula svakodnevno organizovani protesti zbog tog predloga, uz dvodnevnu pauzu, u petak i subotu, zbog muslimanskog praznika Bajram.

Protivnici predloga, među kojima i bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, koji je potpisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj predlog znači ispunjenje svih bugarskih zahteva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja sa EU.

Do sada je prihvatljiv jedino koalicionoj vladi SDSM Dimitra Kovačevskog i DUI Alija Ahmetija, predsedniku Severne Makedonije Stevu Pendarovskom i opozicionim albanskim parlamentarnim partijama.

Početak pregovora EU sa Skopljem blokira bugarski veto od novembra 2020. zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije.

Godinu ranije evropski put ove dve zemlje je blokirala Francuska, insistirajući na promeni metodologije pregovora.

BONUS VIDEO: Sobranje u četvrtak o francuskom predlogu za S. Makedoniju. Građani i opozicija i dalje na ulicama

Komentari

Svi komentari (0)