Foto: Igor Soban/PIXSELL

Od ponedjeljka popodne je vodostaj narasao dva, dva i po metra. Ne možete verovati. Nismo mogli da verujemo da se voda toliko može dignuti. Očigledno je dotok vode toliko veliki da je to jednostavno nemoguće zadržati, kazao je za 24sata.hr Stjepan Gašparić dok je postavljao vreće na vrata bivšeg restorana Tomislav u Šoderici u Hrvatskoj.

Jučerpopodne voda je još prodirala u naselje, deo vikendica bio je pod vodom, a meštani su uz pomoć vatrogasaca i civilne zaštite pokušavali obraniti one vikendice u koje voda još nije prodrla.

I župan Koprivničko- križevačke županije Darko Koren kazao je da situacija nije dobra, da su se nadali da je najgore prošlo, no, da je situacija s poplavom juče eskalirala.

„Mislili smo da je najgore prošlo, ali vidljivo je da eskalira taj novi talas koji dolazi iz Austrije i Slovenije. Sve snage su na terenu“, rekao je Koren i dodao da je visina vode na Šoderici dosegla istorijski maksimum.

Foto: Igor Soban/PIXSELL

„Niko ne pamti toliki nivo vode na tom mestu“, dodao je. Slično su za 24sata.hr rekli i ostali meštani.

„Kod nas je voda došla do terase. Ima još pet centimetara i poplaviće terasu. Još ćemo malo čekati pa ćemo blokirati vrata“, kazao je Miroslav Hrubi. Otkriva da je njegova vikendica tamo od 1962. tada su je sagradili. Prva velika poplava koju pamti zadesila ih je već dve godine kasnije.

„Tada je voda ušla u kuću, unutra je bilo 60 centimetara vode. Onda je 1972. isto bila poplava. Sad su sin i unuci došli pomoći pa smo zajedno ogradili kod nas i suseda. Kažu da bi trebalo početi da pada oko 15 sati, da treba izdržati dotad, to je prva pozitivna vest. Daj bože“, dodao je Hrubi.

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Njegovu prvom susedu Zdravku Maleku voda je već bila na terasi. On i supruga postavili su vreće s peskom na vrata i nadaju se da se voda možda neće nastaviti da se diže toliko da uđe u kuću.

„Još nije u kući ali sumnjam da ne bude. Kakav je intenzitet vode, očekujemo to. Polako se spremamo kući. U sredu dolazimo videti šta nam je voda učinila. Nema nam druge. Nema smisla čekati i plakati nad onim što dolazi. Plakaću kad vidim stanje. Unutra smo digli frižider jedino, nema smisla dizati ostalo, najlakše je za nameštaj“, govori Zdravko, čiji se otac već susreo sa sličnom situacijom. Naime, 1964. mu je voda prodrla u vikendicu.

„Kako je ušla tako je i izašla“, govori Zdravko, koji se pomirio sa sudbinom. Protiv prirode, slaže se većina meštana, ionako se puno ne može.

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Tatjana Erceg ima vikendicu drugi red do jezera. U Šodericu je došla s unukom starom oko godinu i po dana.

„Tu sam od rođenja, od 1964. moj deda je imao vikendicu, sad sam ja vlasnica. Tu sam s unukom, ni sami ne znamo da li bi išli kući ili ne bi. Sused nam je dao agregat da imamo za frižider. Agregat radi, a unučica spava unutra, ništa joj ne smeta“, kaže Tatjana.

PROČITAJTE JOŠ:

Njen prvi sused Mijo Lukaček tamo ima vikendicu nekih sedam godina i nikad nije čuo da je bilo ovako dramatično.

„U ponedeljak sam bio tu, ni sanjao nisam da bi tako moglo biti. Onaj deo tamo dolje gde je skakaonica, to je još bilo napolju, sad je to sve pod vodom. Ujutro me nazvao sused, da dođem ovamo. Prvi red je ugrožen, a verovatno i drugi, zato smo došli tu. Pomogli smo tovariti pesak da se pomogne da se ovaj prvi red spase“, govori Mijo, koji je još u ponedeljak dovezao stvari jer ćerka treba da dođe u četvrtak sa unučicom, koja slavi rođendan.

„Doveo sam kinderbet i sve, a sad šta će biti, ne znamo. Došao sam sam na godišnji par dana i dogodilo se to zlo. Priroda je, protiv toga se ne može“, priča Lukaček.

Zbog jezera Šoderice juče se oglasila i sirena za uzbunu, a članovi DVD-a Martijanec na jezeru su čamcima tražili nestalog muškarca koji se zaputio na ostrvo u ravnini s Plavim labudom, izvestio je Glas Podravine. Nakon nekog vremena, muškarac se sam pojavio živ i zdrav.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar