Angela Merkel
Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP / Profimedia

Nemačka kancelarka Angela Merkel je naglasila da njena vlada ne namerava da zbog epidemije koronavirusa zatvori državne granice, jer "to nije adekvatan odgovor".

Kancelarka je u Berlinu na prvoj konferenciji za novinare povodom epidemije koronavirusa najavila odlučno delovanje njene vlade da bi se ublažile privredne posledice epidemije.

Ocenila je da Nemačka može da zaštiti svoju privredu, pošto ima dovoljne finansijske rezerve i dobre mehanizme pomoći u vanrednim situacijama.

Najavila je da će vlada ove sedmice preduzećima, u prvom redu malim i srednjim, preko državne razvojne banke KfW staviti na raspolaganje finansijsku pomoć kako bi ostala likvidna.

Po njenim rečima, postoji vanredna situacija u kojoj se ne sme stalno postavljati pitanje šta to znači za budžet i za budžetski deficit, već će se to videti na kraju.

Kancelarka je pozvala na koordinisano delovanje u Nemačkoj: „Federalizam ne postoji zato da bi se odbacila odgovornost. Federalizam postoji zato da bi svako na svom mestu preuzeo odgovornost“.

„Virus je stigao u Evropu. On je tu. To nam mora svima biti jasno“, rekla je Merkel, preneli su nemački mediji.

Navela je da bi u Nemačkoj, po procenama stručnjaka, koronavirusom moglo da se zarazi 60 do 70 odsto stanovništva, te je najvažnije da se ne preoptereti zdravstveni sistem i da se ograniči širenje virusa, ali da nije svejedno šta se preduzima, i da svi nivoi državei sve institucije rade svoj posao.

Ministar zdravstva Jens Špan (Spahn) je na istoj konferenciji za novinare objasnio da „paušalno zatvaranje granica ne sprečava ono što se dogadja“, ali je pozvao gradjane da se prilagode promenama u svakodnevici.

Špan je pozdravio to što su, po preporuci Vlade, otkazane manifestacije sa više od 1.000 učesnika, dodavši da razume negodovanje fudbalskih navijača koji ne mogu na stadione, ali da su takve mere sada neophodne.

Po njegovim rečima, iako 80 odsto inficiranih ima blage simptome, , ili nema nikakve, i što rizik od teškog oblika bolesti, posebno za mlade, nije visok, niko ne sme da pomišlja „Kakve to ima veze samnom!“, već treba da shvati da „Svi moraju da se odreknu dela svakodnevne rutine da bi štitili i sebe i druge“.

Špan je izrazio zahvalnost preduzećima koja su zaposlenima omogućila da rade od kuće i naglasio da je od ključne važnosti da se nadje ravnoteža izmedju zabrana i odricanja s jedne strane, i normalnog svakodnevnog života, s druge.#related-news_0