Dimitrij Medvedev Foto: EPA-EFE/YULIA ZYRYANOVA / SPUTNIK POOL

Bivši predsednik Rusije, a sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dimitrij Medvedev ponovo se oglasio u vezi cene gasa koja je dostigla rekordni nivo.

„Mogu samo da čestitam dalekovidim evropskim kolegama koji su se pouzdano branili od podmuklih Rusa i projekta Severni tok 2“, rekao je on.

Ranije tog dana, aprilski fjučersi na gas na TTF indeksu porasli su sa 2.400 dolara po kubnom metru na 3.900 dolara. Istovremeno, cena poravnanja u petak bila je 2.170 dolara.

Ovo nije prvi put od početka ukrajinske krize da Medvedev uputi „otrovne strelice“ ka zapadu.

Nakon odluke nemačkog kancelara Olafa Šolca da obustavi proces izdavanja dozvole za početak rada gasovoda, Medvedev je na Tviteru napisao: „Dobro došli u novi svet gde će Evropljani plaćati 2.000 evra za 1.000 kubnih metara gasa“.

Podsećamo, gasovod Severni tok 2 završen je u septembru 2021. godine. Od početka rada delila ga je samo dozvola nemačkih regulatora. Prvi razlog za odlaganje izdavanja dozvola bili su paralementarni izbori u Nemačkoj, a potom se čekalo da se sastavi nova vlada, prva posle 16 godina vladavine Angele Merkel.

Nova vlada predvođena Šolcom položila je zaklevu 8. decembra, međutim Severni tok 2 nije dobio dozvolu ni nakon toga, zbog kako se pretpostavlja, neslaganja unutar same koalicije. Drugi najveći partner u nemačkoj vladi su Zeleni, koji su otvoreno protiv ovog projekta.

Pročitajte još:

Iako je drugo oklevao da zauzme oštriji stav i uvede jače sankcije protiv Rusije, Olaf Šolc je dva dana uoči početka ruske invazije na Ukrajinu prelomio i zaustavio projekat vredan deset milijadri dolara koji je, prema planu, trebalo da isporučuje Nemačkoj 55 miliona kubnih metara gasa godišnje.

Severni tok 2 zaobilazi Ukrajinu, što je bio i razlog za nezadovoljstvo na zapadu, pa čak i sankcije koje je SAD uvela nemačkim firmama koji su radile na gasovodu.

Ukrajina, koju je Rusija napala 24. februara 2022. godine, glavna je tranzitna ruta za ruski gas koji stiže na zapad i sever Evrope. Od tranzita ruskog gasa, Kijev je godišnje ubirao oko milijardu i po dolara.

Opširnije od današnjim dešavanjima u Ukrajini pratite u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Rusi u oblasti Kijeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare