Foto:Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia; AFP; Aris Messinis / AFP / Profimedia; UKRINFORM / Avalon / Profimedia;

Mesecima se spekuliše o potencijalnom sastanku predsednika Rusije i Ukrajine - Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog. Brojne zemlje nudile su se da budu domaćin susreta za koji se veruje da će okončati rat koji se od 24. februara vodi u Ukrajini. Sada je poznat događaj na kom su učešće najavila dvojica predsednika, ali u slučaju da njihovi uslovi budu ispunjeni.

Samit G20 (20 najbogatijih zemalja sveta) održaće se na Baliju u novembru ove godine. Mnogi svetski lideri najavili su učešće na samitu, ali je svoj dolazak nedavno potvrdio i Vladimir Putin, verovatno najomraženiji čovek Zapada.

Međutim, iako Ukrajina nije deo zemalja G20, Vladimir Zelenski dobio je poziv na učestvuje na samitu i – prihvatio ga.

Vladimir Putin Foto:Tanjug/Kirill Kallinikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Da li bi ovo moglo da znači da će se dvojica predsednika uskoro sresti?

Gotovo od početka rata u Ukrajini, svet išekuje sastanak Putina i Zelenskog. U prvim danima rata, ruski predsednik je tu mogućnost isključivao, dok je Zelenski odmah tražio da razgovara sa njim.

Međutim, kako je vreme prolazilo, tako su se novi posrednici pojavljivali i nudili svoje zemlje kao lokacije na kom će se održati istorijski sastanak.

Vladimir Zelenski Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Putin je kasnije rekao da će za pregovarački sto sa Zelenskim sesti tek kada diplomate dve zemlje utvrde mirovni sporazum koji bi lideri mogli da potpišu.

Sada je otvorena i druga mogućnost.

Na iznenađenje mnogih, Putin je pre nekoliko nedelja potvrdio svoje prisustvo na samitu G20. Njegov planirani dolazak predstavlja veliku prepreku za ostale učesnike, koji su najavili da će razmisliti o prisustvu u slučaju da ruski predsednik stigne na Bali.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sada je i Zelenski prihvatio poziv da prisustvuje jesenjem samitu G20 na Baliju, ali i njegovo učešće će zavisiti od toga koji lideri će prisustvovati, odnosno da li će na skupu učestvovati i ruski predsednik Vladimir Putin.

Posle razgovora sa predsednikom Indonezije Džokom Vidodoom u Kijevu 29. juna, Zelenski je rekao da će učešće Ukrajine „zavisiti od bezbednosne situacije u zemlji i od sastava učesnika samita“.

Indonezija, koja ove godine predsedava G20, bila je pod pritiskom nekoliko zapadnih zemalja da ne pozove Putina zbog rata koji je pokrenuo u februaru protiv Ukrajine.

BONUS VIDEO Rusi gađali tržni centar

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (1)