Nova svemirska stanica: Za let u svemir, pare na sunce

Američki i indijski naučnici u saradnji sa NASA-om su na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) otkrili četiri soja bakterija - od kojih su tri do sada potpuno nepoznata nauci.

Pročitajte još:

Tri od četiri soja izolovana su 2015. i 2016. godine. Jedan je pronađen na gornjoj ploči MSS-a, drugi u kupoli (opservatoriji), a treći na površini stola. Četvrti soj je pronađen u starom filetru koji je vraćen na Zemlju 2011. godine.

Sva četiri soja pripadaju porodici bakterija koje se nalaze u tlu i slatkoj vodi; a koji pomažu pri rastu biljaka i eliminaciji biljnih patogena. Astronauti već godinama na svemirskoj stanici uzgajaju manje količine hrane pa nije ni čudno da su tamo pronađeni biljni mikrobi.

Nepoznati soj bakterija

Bakterije pronađene u filtru pripadaju već poznatom soju Methylorubrum rhodesianum. No, nakon sekvenciranja preostala tri soja utvrđeno je da svi pripadaju istoj, prethodno neidentifikovanoj vrsti. Ti sojevi su dobili nazive: IF7SW-B2T, IIF1SW-B5 i IIF4SW-B5.

Genetičar Svati Bidžlani sa Univerziteta Južna Kalifornija i njegove kolege predložili su da se ova nova vrsta bakterije nazove Methylobacterium ajmalii prema Ajmalu Kanu, poznatom indijskom naučniku.

Iz sveta i regiona čitajte:

„Za uzgoj biljaka na ekstremnim mestima s minimalnim resursima nužna je izolacija novih mikroba koji pomažu pri rastu biljaka u stresnim uslovima“, objasnili su genetičari iz NASA-inog instituta Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Geni koji podstiču rast biljaka

S obzirom na to da je već poznato da ti mikrobi mogu da prežive teške uslove na MSS-u, naučnici su sproveli genetsku analizu nad ta četiri soja kako bi identifikovali gene koji bi mogli da se koriste za podsticanje rasta biljaka.

Otkrili su da jedan od sojeva, IF7SW-B2T, ima gene koji su uključeni u rast biljaka; među njima i onaj koji podstiče deobu čeija u korenu i izdancima.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar