Foto:mikle15 / Alamy / Alamy / Profimedia

San Dijego na zapadnoj obali pridružio se spisku gradova u SAD-u u kojima su se dogodilo neobjašnjivi događaji.

PROČITAJTE JOŠ:

„Misteriozno podrhtavanje opet se dogodilo u okrugu San Dijega“, naslov je koji je „vrištao“ sa naslovnice portala Strejndž saunds.

Tresli su se prozori i vrata u velikom delu San Dijega i Tihuane u srijedu kasno uveče, izazvavši paniku kod stanovnika koji su slično doživeli prošlog meseca, ali i godinu dana ranije, prenosi Jutarnji.hr.

Nije uvek bilo reči o neobičnim zvukovima. Pre 30 godina hiljade stanovnika San Dijega privuklo je ukazanje ubijene devojke na praznom reklamnom panou u Čula Visti. Ali najčešće se radi od neobjašnjivim glasnim zvukovima koji se nazivaju nebeski potres.

Mnogi su u okrugu San Dijega u sredu prvo pomislili da je reč o zemljotresu, koji su česti u Kaliforniji. No merni uređaju nisu zabeležili podrhtavanje tla u tom razdoblju.

Neki nisu isključili da se radi o probijanju zvučnog zida s obzirom na to da je San Dijego jaka pomorska vojna baza. Portparol Američke ratne mornarice opovrgnuo je takvu mogućnost.

Jesu li marinci prouzrokovali neobjašnjivu nebesku buku? Nisu želeli da komentarišu. Da li je vojska testirala neko moderno oružje? I ovo pitanje ostalo je bez odgovora jer se tu obično radi o poverljivim informacijama.

Kada je 2012. godine slična tutnjava sa neba prodrmala prozore i vrata duž obale, inicijalna negiranja iz vojnih redova ustupila su mesto priznanju: piloti u dva aviona F/A -18 imali su revijalni let za goste broda Karl Vinson tokom porodičnog krstarenja.

„Dva aviona su probila zvučni zid na udaljenosti oko 55 kilometara od obale. Obično se na toj udaljenosti to ne čuje, i nas je pomalo iznenadilo“, rekao je portparol Mornarice u to vreme.

Umberto Mendoza Garcilazo, naučnik pri Centru za naučna istraživanja u Ensenadi, rekao je da bi nadzvučni avioni mogli biti odgovorni za tutnjavu.

Takođe je sugerisao da ne bi isključio da je uzrok olujno nevreme i drastična promena temperature i atmosferskog pristiska.

Meteorolog Brandt Maksvel međutim skeptično gleda na takvo objašnjenje. Ističe da u sredu uveče nije bilo oluja te da čak ni jaka hladna fronta ne proizvodi takvu tutnjavu.

Šta su tačno stanovnici čuli u sredu uveče zasad ostaje misterija. Eksplozivne tutnjave bez jasnog uzroka događaju se širom sveta.

Objašnjena su bili različite vrste, od potresa i probijanja zvučnog zida. Neki su naučnici ukazivali na bolide, velike meteore koji putuju tako brzo da eksplodiraju kada ulaze u Zemljinu atmosferu. Drugi su sugerisali da određeni atmosferski uslovi pojačavaju zvukove velikih okeanskih talasa koji se događaju daleko od obale.

Prošle godine su seizmolozi sa Univerziteta Severne Karoline objavili rezultate istraživanja o nebeskim potresima na Istočnoj obali.

Prikupili su novinske izveštaje i druge podatke o tutnjavama između 2013. i 2015. godine u Severnoj Karolini i uporedili ih sa podacima od seizmografa i atmosferičnih senzora koji su tada bili na tom području. Na istočnoj obali zagonetne tutnjave nazivaju se Seneka Gans (Seneca Guns), a ime su dobile po jezeru u državi Njujork koje je poslužilo kao kulisa za kratku priču ‘Lejk Gans’ iz 1850. godine.

Istraživanje je isključilo zemljotrese kao objašnjenje za tutnjavu. Nije bilo zabeleženih slučajeva podrhtavanja tla.

Kao zaključak, naučnici veruju da je ‘Seneca Guns’ atmosferski fenomen. Mreža senzora snimila je neobične signale daljine između jedne i 10 sekundi koji su odgovarali novinskim izveštajima o misterioznim zvukovima.

No nisu imali dovoljno podataka da precizno utvrde lokaciju ili uzrok. Nadaju se da će u idućim godinama prikupiti dovoljno podataka kako bi konačno rešili tu misteriju.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)