Foto: AFP PHOTO / Courtesy of the Arecibo Observatory, a US National Science Foundation facility / Profimedia

Platforma 305 metara visokog teleskopa Aresibo opservatorije u Portoriku srušila se ranije ove sedmice, nakon što je opservatorija koja je više od pola veka igrala ključnu ulogu u astronomskim otkrićima zatvorena zbog oštećenja. Rušenje radio teleskopa predstavlja konačan udarac jednom od najmoćnijih teleskopa na Zemlji koji je 57 godina učestvovao u astronomskim otkrićima i odolevao urganima, zemljotresima i tropskim olujama.

Inženjeri su utvrdili da su se sva tri potporna tornja teleskopa slomila zbog čega je 900 tona teška platforma pala na opservatoriju teško je oštetivši.
Teleskop je pao svega nekoliko nedelja pre nego što je trebalo da bude razmontiran i srušen kontrolisanom eksplozijom jer je nepopravljivo oštećen početkom godine.

Sferični radio teleskop sastojao se od jedne radijske antene prečnika 300 metara i 900 tona teške platforme podignute na visinu od 140 metara. Teleskop su obezbeđivali kablovi koji su bili povezani sa tri tornja.

Foto: AFP PHOTO / Courtesy of the Arecibo Observatory, a US National Science Foundation facility / Profimedia

Pročitajte još:

U avgustu se jedan od kablova otkačio oštetivši antenu i u planu je bila popravka koju je potpuno osujetilo pucanje drugog kabla 6. novembra koji je dodatno oštetio strukturu. Inženjeri su tada otkrili brojne dodatne pukotine i utvrdili da je teleskop iskliznuo iz ležišta. Zbog potencijalne „katastrofe“, planirano je rušenje teleskopa kako bi se opservatorija Aresibo sačuvala i nastavila da radi kao istraživački i obrazovni centar ali i opservatorija.

Za sada nije jasno da li će pad teleskopa poremetiti i te planove niti da li su zvaničnici uspeli da presele sve podatke koje je teleskop prikupio na druge servere.

Kraj jedne ere

Tokom godina, Aresibo opservatorija je otkrila brojne detalje o jonosferi planete, solarnom sistemu i svetovima van njega. Teleskop je učestvovao u brojnim otkrićima u sferi radio astronomije, kao i u planetarnim i istraživanjima solarnog sistema, uključujući gravitacione talase.

Aresibo teleskop igrao je ključnu ulogu u otkriću prve planete van našeg solarnog sistema i pomogao je astronomima da identifikuju potencijalno opasne asteroide koji bi mogli da udare u Zemlju.

Zahvaljujući ovom teleskopu, naulnici su otkrili prvi binarni pulsar 1974. godine (što je 1993. godine rezultiralo Nobelovom nagradom za fiziku), učestvovali su u NASA-inoj Viking misiji, napravili prve radarske mape površine Venere i primetili prvu egzoplanetu 1992. godine.

Aresibo je nedavno otkrio organske molekule u dalekoj, dalekoj galaksiji i prvo ponavljanje radio signala.

Foto: EPA-EFE/Arecibo Observatory / HANDOUT

Iz sveta i regiona pročitajte i:

Džejms Bond i „Zlatno oko“

Opservatorija, koja se pojavila u filmu „Zlatno oko“ iz serijala o Džejsmu Bondu, završena je 1963. godine i od 1970. je vodi Nacionalna naučna fondacija (NSF). Opservatorija je toliko omiljena i važna među naučnicima da je pokrenuta onlajn peticija da se sačuva od rušenja. Više od 35.000 potpisa je prikupljeno.

„Aresibo je bio izuzetno produktivna institucija gotovo 60 godina“, rekao je Džonatan Lunin, profesor fizike i šef astronomskog odeljenja Univerziteta Kornel. Kornel je dizajnirao i sagradio teleskop.

 

„Za naučnike i inženjere Korenal koji su se usudili da sanjaju i ostvare svoj san, za naučnike koji su došli do novik otkrića uz pomoć ovog jedinstvenog radio teleskopa i planetarnog radara, za sve mlade ljude koje je pogled na ovaj ogromni teleskop inspirisao da postanu naučnici, kraj Aresiba je neprocenjiv gubitak“, rekao je on.

Naučnici sada strahuju od posledica nestanka Aresiba po projekte koji su bili u toku ali i šta njegov nestanak znači za otkrivanje – i rano upozoravanje na – asteroida koji prolaze blizu Zemlje.

Američka svemirska agencija NASA odmah se oglasila umirujućim saopštenjem da je njihova opservatorija Golston u Kaliforniji sposobna da registruje ova svemirska tela.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar