Milo Djukanovic
Milo Đukanović Foto:SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Crna Gora se nalazi na raskrsnici nakon što je njen lider Milo Ðukanović izgubio najnovije parlamentarne izbore i okončao svoju neprekidnu 30-ogodišnju vladavinu, ocenjuje Jovan Kovačić u autorskom tekstu za briselski "Nju Jurop". Đukanović je napravio ključnu grešku i zaustavio svoj neviđeni pobednički niz pogrešnim proračunom da bi mogao da se suprotstavi Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pobedi, piše list.

Ðukanović, kao aktuelni predsednik, nije uspeo da obezbedi parlamentarnu većinu na izborima održanim 28. avgusta i sada se suočava s najvećim izazovom, budući da mora da formira koalicionu vladu, ali su brojke snažno protiv njega.

Sada se vrši pritisak na malu, ali naprednu opozicionu stranku poznatu kao URA, koju vodi Dritan Abazović, etnički Albanac, koja je osvojila četiri mesta u parlamentu od 81 mesta i mogla bi da obezbedi Ðukanoviću vladavinu u naredne četiri godine, piše „Nju Jurop“.

Do sada je Abazović odbacio snažan pritisak etničkih Albanaca i Bošnjaka u regionu da napusti labavu opozicionu koaliciju koja je izborila značajnu pobedu i da stane na stranu Ðukanovića.

„Bitka za parlamentarnu većinu i dalje traje“, rekao je Ðukanović u emisiji nekoliko dana nakon izbora.

I zaista, ocenjuje „Nju Jurop“, on je uvek uspevao da se izvuče iz ćorokaka, oslanjajući se na svoje ogromno 30-godišnje političko iskustvo.

Ovoga puta napravio je ključnu grešku i zaustavio svoj neviđeni pobednički niz pogrešnim proračunom da bi mogao da se suprotstavi Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pobedi.

List navodi da je Ðukanovićeva popularnost opala nakon višemesečnih antivladinih protesta pokrenutih nakon što je progurao zakon o verskim slobodama koji bi Srpskoj pravoslavnoj crkvi, najvećoj denominaciji u zemlji, oduzeo imovinu i dao je nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, koju Ðukanović pokušava da razvije kao još jedan oslonac novoosnovane nacionalne državnosti.

Ogromna izlaznost od preko 75 procenata, koja je DPS koštala direktne pobede, rezultat je poziva predvodnika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, moćnog mitropolita Amfilohija, koji je pozvao Crnogorce da glasaju protiv vlasti.

On je priznao da nikada ranije nije tako nešto uradio.

Sada postoji suštinska dilema ako Ðukanović ne uspe da izvuče zeca iz šešira, a zec je samo jedno mesto u parlamentu – hoće li se Crna Gora povući iz NATO-a, napustiti svoj put ka EU, povući priznanje Kosova i hoće li kohabitacija između Ðukanovića i neprijateljske vlade biti toliko remetilačka da će izazvati još veće tenzije u zemlji?

Postavlja se i pitanje da li će se nova vlada, predvođena opozicijom, pridružiti inicijativi za regionalni mini-šengen koji će omogućiti slobodan protok ljudi, roba i usluga, što su promovisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama, zaključuje se u tekstu briselskog lista „Nju Jurop“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar