Boris Tadić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je da bi mirna predaja vlasti bila najveća pobeda koju bi predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović mogao da ostvari.

„Predajući mirno vlast i dajući time ogroman doprinos uspostavljanju demokratije u Crnoj Gori nakon tri decenije autokratske vlasti. Očigledno je da Đukanović i njegov štab upravo pokušavaju da promene izbornu volju građana“, rekao je Tadić za dnevnik „Danas“.

Naveo je da u političkim krugovima Crne Gore već kruže glasine da DPS nudi „ogromne svote novca“ pojedinim poslanicima opozicije da priđu toj stranci te ocenio da bi to bila katastrofalna greška Đukanovića koja bi izazvala revolt građana.

Govoreći o odnosu Đukanovića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Tadić je ocenio da njih dvojica „nisu samo politički blizanci“, već i „poslovni partneri“.

„Njihovi interesi su višestruko isprepletani i vrlo je lako zamisliti situaciju u kojoj jedan drugog napadaju, a da to rade u međusobnom dogovoru u svrhu zajedničkih dugoročnih političkih ciljeva“, rekao je on.

Tadić je naglasio da postoji „duga istorija“ mešanja Đukanovića u izbore u Srbiji te izneo tvrdnju da je „njegov režim bio logistički centar“ za podršku Srpskoj naprednoj stranci (SNS) na izborima 2012. godine.

Kazao je da očekuje neke promene odnosa između Srbije i Crne Gore nakon tamošnjih parlamentarnih izbora, posle kojih opozicija ima skupštinsku većinu, ali da ne očekuje da te promene budu u pravcu odnosa „kakvim ih projektuju nacionalistički krugovi u Srbiji“.

„Bilo bi, pre svega, važno da se reše međusobni sporovi, poput pitanja dvojnog državljanstva i otvaranje iskrenog dijaloga o strateškim pitanjima kao što su Evropska unija, NATO i Kosovo“, dodao je on.

Govoreći o opoziciji u Crnoj Gori, Tadić je istakao da je ona „dala lekciju“ opoziciji u Srbiji i to formiranjem programski i ideoloških različitih kolona i saradnjom među njima.

Komentari

Svi komentari (0)