Foto: Facebook/Matija Jeličić

Matiji Jeličiću iz Hrvatske organi su smešteni na suprotnim stranama. Kartagenerov sindrom pogađa svega 0,01 odsto svetskog stanovništva. To je genetska bolest koja se po pravilu mora naslediti, ali ne i u Matijinom slučaju.

Pročitajte još:

Kada se rodio, njegova majka je primetila da čudno diše. Požalila se medicinskom osoblju, a oni nisu verovali šta čuju. Obavili su preglede i nisu mogli da poveruju u to što vide. Malenom Matiji svi su organi smešteni obrnuto. Srce i slezena su mu na desnoj, a jetra na levoj strani.

Ubrzo  su otkrili i da mu disajni sistem nije u potpunosti funkcionalan. Ne može da diše na nos, svakodnevno ga ručno ispira izduvava ga po 20 puta dnevno. To je posledica Kartagenerovog sindroma.

“Čim ustanem, popijem kafu, on počne da curi. Znači nije to odmah kako otvorim oči, ali za nekih pola sata počinje da mi curi nos“, govori Matija.

Ipak, Matija je izabrao da njegova priča ne bude tužna, pa on čak voli i da se šali sa svojim specifičnim zdravstvenim stanjem.

“Kad se Matija rodio, nije plakao kao ostala deca, samo me je gledao. Primetila sam da on ne diše pravilno, da nešto nije u redu“, objašnjava Sunčana Jeličić, Matijina mama.

“Normalno je prohodao, progovorio kao i ostala deca, nisam videla neku razliku osim tog nosa i čestih upala uha“, priseća se Sunčana.

“Fudbal sam malo teže savladao, jer ne mogu da dišem. Mislim mogu da dišem, ali ne mogu kroz nos pa to čudno izgleda i malo je teže“, govori Matija.

Nakon 11 godina treninga, morao je da odustane. Ako Matiju pitate, bolje da se okreću kolači, nego lopta.

Želja mu je da postane autoprevoznik.

“Ceo život sam u tome, time mi se bave i brat i tata. Kamioni, prevoz, transport i tako“, izjavio je.

Na raznim pregledima Matija je, kaže, proveo oko 300 dana. Prve četiri i po godine života pamti po redovnim upalama uha. Od poslednje operacije uklanjanja polipa, odnosno izraslina iz nosa prošlo je deset godina.

“Na EKG-u na primer, uvek stave aparat na pogrešnu stranu. Kažem im da mi nije tu srce, ma kakvi. Skoro da ni ne odreaguju, verovatno misle da ih zavrkavam, samo izuste  ‘hehe’ i nastave da stavljaju na normalnu stranu. Rek’o – nije tu“, objašnjava Matija.

“Kad idemo u desno gde bi inače trebalo da bude jetra, nema ništa sem creva. Gde ti je jetra, pita se čovek. To je znači jetra na drugoj strani. Ali ne samo jetra. Pogledajmo dalje. Ovo je srce. Pogledajte, srce. Kako nežno tuče, vidi ga, uopšte nije uzbuđen. Hoću da dokažem da je to srce? Vidi tu, du, tu, du“, objašnjava tokom pregleda radiolog Natko Bek.

Pročitajte još:

Zbog atipičnog rasporeda organa, Matija ne može da primi, niti da donira iste.

U dečijoj bolnici Srebrnjak registrovana su tri slučaja Kartagenerovog sindroma. Ovi mali pacijenti redovni su im gosti ponajviše zbog učestalih upala pluća.

“Od ovog sindroma imaš učestale sinusitise, upale pluća, bronhitise i tako dalje“, rekao je radiolog Natko Bek.

Matija već deset godina nije posetio bolnicu. Ipak, doktori su mu savetovali da bude oprezan.

“Da, može dobiti astmu ili možda opet polipe. Može čak i da izgubi sluh“, govori Sunčana Jeličić, Matijina mama.

Za razliku od učestalijih urođenih deformacija, Kartagenerov sindrom ne skraćuje životni vek. Mnogi oboleli tek prilikom raznih bolničkih zahvata saznajuda ga imaju, neki slučajevi su utvrđeni tek nakon obdukcije.

Nepravilno raspoređeni organi čak mogu i spasiti život.

“Teoretski jedino u teškom ranjavanju i u pokušaju ubistva. Eto to je prednost. Znači čovek koji nije informisan o tome gde su ti organi, teoretski bi imao veće šanse da ostane u životu, ako profesionalni ubica pokuša da ga ubije“, govori Bek.

Nema samo Matija ovaj sindrom, od njega boluje i španski pevač Enrike Iglesias. Kod njega je samo srce na pogrešnoj strani. Međutim, teško se Enrike može meriti s Matijom. Matija ne samo da ima inverziju organa, nego je rođen i prestupne godine.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)