Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

U gradu Taizu u Jemenu, stotine dece svakodnevno idu na časove koji se održavaju u ruševinama jedne škole. U blizini tog mesta vode se žestoke borbe vladinih snaga i pobunjenika Huta. Ahmed, devetogodišnji dačak, slep je od rođenja, ali ga to ne sprečava da drži časove ostaloj deci kada nastavnici ne stižu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Moje drugare učim ono što sam ja već naučio. Meni su najlakši Kuran i nauka“, rekao je Ahmed, a prenosi BBC.

U ovoj potresnoj BBC reportaži, mali i hrabri dečak Ahmed priča da deca žele novu školu, klupe, stolice, vrata i prozore, kao i table, svetla i baterije.

„Najvažnije je da to radi, a želimo i da krov bude popravljen. Želimo da nas vrata štite od vetra i sunca, kao i prozori i da kiša ne pada na nas“, rekao je on.

Ova škola je zatvorena 2016. godine kada je okupirana od strane pobunjenika Huta. Otvorena je kada su ih vladine snage oterala sa ovog područja. Iz škole i dalje mogu da se čuju sukobi koji se odvijaju u okolini.

„Uvek čujemo taj zvuk, uvek. Kad god čujem taj zvuk, pomislim da ću umreti“, kaže Ahmed.

Prema podacima Unicefa, jedna od pet škola u Jemenu je neupotrebljiva. Ali kada je o ovoj reč, nastavnici su odlučili da je otvore uprkos šteti, kako bi obrazovanje dece moglo da se nastavi. Oni ne primaju plate za svoj posao pošto rat u ovoj zemlji i dalje traje.

Jedna devojčica kaže da su uplašeni da na području škole i dalje postoje meci i da se boje mina.

„Dolazimo u školu da vidimo svoje prijatelje i da učimo, kako bi postali doktori ili nešto slično, ako Bog želi. Za nas je uvek opasno, želimo da se ovaj rat završi. Ne možete se opustiti dok traje rat“, dodaje ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar