Ilon Mask Foto: Alain JOCARD / AFP / Profimedia

Ilon Mask je najavio uvođenje "simbolične naknade" za nove korisnike društvene mreže "Iks" koji žele da objavljuju sadržaj.

Ova mera, koja za cilj ima ograničavanje automatizovanih i neautentičnih aktivnosti, mogla bi značajno da promeni dinamiku interakcija na ovoj popularnoj platformi.

Mask je na svom nalogu na mreži „Iks“ (X) objasnio da je uvođenje male naknade za nove naloge „jedini način“ za zaustavljanje „navale botova“, koji lako prolaze standardne verifikacije kao što su CAPTCHA testovi.

Ova odluka dolazi u trenutku kada X pojačava borbu protiv spama, najavljujući i veliko čišćenje spam naloga, što bi moglo uticati na broj pratilaca kod postojećih korisnika, prenosi Telegraf.

Dodatno, Mask je izneo plan prema kojem bi novi nalozi imali priliku da objavljuju besplatno nakon tri meseca postojanja, što bi moglo da izazove otpor među korisnicima koji su navikli na neposrednu interakciju. Ova promena dolazi posle nedavnog eksperimenta u Novom Zelandu i Filipinima gde su novi, neverifikovani korisnici morali da plaćaju jedan dolar godišnje kako bi mogli da koriste sve funkcije platforme.

U kontekstu veštačke inteligencije, X je prošle godine ažurirao svoju politiku dopuštajući korišćenje javnih objava za treniranje algoritama mašinskog učenja. Maskova kompanija za veštačku inteligenciju, xAI, takođe planira da koristi objave sa društvene mreže X za obuku svojih modela, uključujući i nedavno predstavljenog Grok četbota, koji je sada dostupan premium korisnicima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare