Ilon Mask Foto: Slaven Vlasic / Getty images / Profimedia

Milijarder Ilon Maskk kaže da je njegova firma "Neuralink" prvi put uspešno ugradila jedan od svojih bežičnih čipova u mozak čoveka. "Početni rezultati pokazuju obećavajuće impulse i pacijent se dobro oporavlja", objavio je Mask.

Cilj firme je da poveže ljudski mozak s kompjuterima i pomoći u rešavanju složenih neuroloških stanja. Brojne konkurentske firme već su ugradile slične uređaje. BBC News obratio se Neuralinku i američkom medicinskom regulatoru, Upravi za hranu i lekove (FDA), za komentar.

Maskovoj firmi FDA je ranije dato dopuštenje za testiranje čipa na ljudima, što je bila prekretnica. Time je dato zeleno svetlo za početak šestogodišnje studije. Pacijentima koji će učestvovati u studiji čip će biti hirurški postavljen u deo mozga koji kontroliše nameru kretanja. Čip, koji će instalirati robot, zatim će snimati i slati moždane signale aplikaciji, s početnim ciljem da se „omogući ljudima da kontroliraju kursor računara samo koristeći svoje misli“, tvrde iz Neuralinka.

Mask je na X-u objavio da će se prvi proizvod Neuralinka zvati Telepathy. Trebalo bi da omogući kontrolu nečijeg telefona ili kompjutera – razmišljanjem.

„Prvi korisnici biće oni koji su izgubili mogućnost korišćenja udova. To je cilj“, dodaje Mask.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar