Ilon Mask Foto: Slaven Vlasic / Getty images / Profimedia

Američki proizvođač električnih vozila Tesla planira da predstavi svoj dugo obećavani samovozeći "Robotaksi" 8. avgusta, najavio je šef kompanije Ilon Mask. Mask nije dao druge detalje u vrlo kratkoj objavi na "Iksu", društvenoj mreži u njegovom vlasništvu.

Prema ranijim izjavama, autonomno vozilo temeljiće se na novoj tehničkoj platformi koja će proizvodnju učiniti učinkovitijom i isplativijom, prenosi Index.hr.

Mask već godinama obećava da će Tesle voziti autonomno te da će to radikalno promeniti vrednost automobila i poslovni model.

Druge kompanije su već lansirale samovozeća taksi vozila

Trenutno Teslina takozvana tehnologija „autopilota“ u električnim automobilima funkcioniše kao sistem pomoći vozaču koji zahteva kontrolu i intervenciju čoveka za volanom.

Druge kompanije već su lansirale samovozeća taksi vozila, uključujući Guglovu filijalu „Waymo“. Mask insistira da će Teslin samovozeći taksi koristiti samo kamere, a ne skuplje laserske radare, kako bi skenirao okolinu vozila.

Pročitajte još...

Teslin pristup u vezi autonomnih vozila kontroverzan među stručnjacima

Mask insistira da će Teslin samovozeći taksi koristiti samo kamere, a ne skuplje laserske radare, kako bi skenirao okolinu vozila. Taj Teslin pristup je kontroverzan među stručnjacima.

U prošlosti su se nesreće događale nakon što je Tesline kamere zaslepilo sunce, a da su se pritom vozači previše oslanjali na tehnologiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare