Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Ukrajina pojačava svoje vojne operacije u nameri da povrati okupirane teritorije dok ruske snage nastavljaju pokušaje napredovanje ka istoku.

Sukobi na jugu

Poslednjih dana Ukrajina i Rusija su se međusobno optuživale za svako granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje na jugu zemlje. Prema nekim izveštajima, ruske snage su to postrojenje koristile za skladištenje eksploziva i municije.

Šef ukrajinske državne kompanije Energoatom kaže da se na licu mesta nalazi 500 ruskih vojnika i da je Rusija tamo postavila raketne bacače.

Takođe na jugu, Ukrajina pokušava da povrati teritoriju u Hersonu koristeći novu artiljeriju velikog domata za gađanje mostova preko reke Dnjepar. Prema ministarstvu odbrane Velike Britanije, dva napada na Antonovski most su dovela to toga da ruske trupe budu praktično odsečene.

Herson je bio prvi grad u Ukrajini koji su zauzele ruske snage nakon invazije u februaru. Ministarstvo odbrane je saopštilo da bi njegov gubitak „ozbiljno potkopao pokušaje Rusije da okupaciju predstavi kao uspeh“, prenosi BBC.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Zapadno od grada Hersona, ukrajinske snage su odbile nedavne pokušaje Rusije da napreduje istočno od grada Nikolajeva.

U južnoj luci Odesa, koja je ostala pod ukrajinskom kontrolom tokom čitavog sukoba, malom broju plovila je dozvoljeno da napuste luke prevozeći žito, nakon što je postignut sporazum sa Rusijom.

Prema sporazumu, Rusija je pristala da ne gađa luke dok je žito u tranzitu, dok se Ukrajina obavezala da će voditi teretne brodove kroz vode pune mina.

Uprkos raketnim udarima na Odesu manje od 24 sata nakon potpisivanja sporazuma, brodovi i dalje nastavljaju da prevoze ukrajinski teret.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Rusija napreduje na istoku

Ruski zvaničnici su rekli da se njihove snage bore za „potpuno oslobađanje“ Donbasa, što se u velikoj meri odnosi na istočne ukrajinske regione Donjeck i Lugansk, gde su separatisti koje podržava Rusija držali značajnu teritoriju i pre invazije 24. februara.

Ruske snage sada kontrolišu celu oblast Luganska i nastavljaju da ostvaruju male pomake u regionu Donjecka.

Nakon što su poslednjih nedelja zauzele strateški važne gradove Severodonjeck i Lisičansk, ruske trupe se sada fokusiraju na druge gradove u tim regionima kao što su Siversk i Bahmut.

Međutim, prema ukrajinskim zvaničnicima, ruska ofanziva na istoku bila je ometana poslednjih nedelja kretanjem njenih trupa u odbranu Hersona od očekivane ukrajinske kontraofanzive.

PROČITAJTE JOŠ:

Zapadno oružje podstiče Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je zapadne zemlje da pošalju više oružj Ukrajini, rekavši na nedavnom sastanku NATO-a da su njihovim snagama potrebni „mnogo moderniji sistemi“ kako bi im pomogli da „razbiju prednost ruske artiljerije“.

Nekoliko zapadnih pošiljki teškog naoružanja stiglo je na linije fronta poslednjih nedelja, omogućavajući Ukrajini da napadne sa većeg dometa.

Penzionisani oficir britanske vojske, general ser Ričard Barons, rekao je za BBC da nema sumnje da je dopremanje zapadnog oružja „napravilo razliku ukrajinskoj strani“.

On je rekao da je novo ukrajinsko oružje većeg dometa promoralo Rusiju da reorganizuje način na koji funkcioniše, ali je upozorio da je „još uvek dug put u sukobu“.

Ukrajinske snage su ponovo osvojile područja oko Kijeva koja su na početku invazije pala u ruske ruke. Oblasti na zapadu, uključujući Lavov, doživele su raketne napade ali ruske snage nisu pokušale da zauzmu taj deo zemlje.

Rusi su pretrpeli velike gubitke od početka invazije, a značajne količine ruskog naoružanja su takođe uništene u sukobima.

BONUS VIDEO: Trenutak eksplozije u Vinici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (5)