Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/StratCom ZSU/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images/EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia

Tri bilborda u uralskom gradu Jeketerinburgu u Rusiji dokazali su tvrdnje koje postoje od početka rata u Ukrajini, a tiču se ruske plaćeničke grupe "Vagner".

„Otadžina, čast, krv, hrabrost. Vagner“, piše na jednom od plakata, kojima „Vagner“ poziva ljude da se priključe njihovoj borbi.

Drugi, za koji lokalni stanovnici kažu da se prvi put pojavio na periferiji četvrtog po veličini grada u Rusiji početkom jula, pokazuje trojicu muškaraca u vojnim uniformama pored poruke „Orkestar Vagner vas zove“.

Bilbordi koji se mogu videti u nekoliko ruskih gradova deo su „Vagnerovih“ napora da regrutuju borce da se pridruže njihovim redovima u Ukrajini.

Oni takođe služe kao svedočanstvo transformacije koju je grupa prošla otkako je Moskva pokrenula svoju invaziju pre više od pet meseci, od tajne plaćeničke organizacije do sve jačeg širenja vojnih napora u Ukrajini.

„Izgleda da su odlučili da više neće pokušavati da kriju svoje postojanje. Do sada su svi saznali ko su oni“, rekao je Denis Korotkov, bivši novinar Nove gazete.

Grupa „Vagner“ je osnovana 2014. godine da bi podržala proruske separatiste u Ukrajini. Prema istraživanju medija u Rusiji, grupu finansira Jevgenij Prigožin, moćni biznismen povezan sa Vladimirom Putinom koji je pod zapadnim sankcijama. Prigožin je negirao da ima bilo kakve veze sa grupom.

Grupa je od tada igrala istaknutu ulogu boreći se zajedno sa ruskom vojskom u Siriji, pružajući podršku Bašaru el Asadu, a primećena je i njihova uloga u nekoliko afričkih zemalja – mesta u kojima Rusija ima strateške i ekonomske interese. Više puta su optuženi za ratne zločine i kršenje ljudskih prava.

Foto:Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia

Uprkos globalnom dometu, veći deo unutrašnjeg rada grupe i dalje je ostao tajna za javnost. Na papiru, ona ne postoji. Nema registrovanu kompaniju, nema poreskih prijava i nema organizacionu šemu. Visoko rukovodstvo Rusije je više puta negiralo da postoji veza ruskih vlasti i „Vagnera“.

I dok je „Vagner“ postepeno krenuo u PR kampanju, a kompanije povezane sa Prigožinom finansiraju propagandne filmove koji veličaju dela „vojnih instruktora“ u Africi, svako pominjanje ove grupe je ostalo tabu tema u javnosti.

Međutim, rat u Ukrajini je izveo „Vagner“ iz mraka. Krajem marta, britanski obaveštajci su rekli da je oko 1.000 Vagnerovih plaćenika otišlo u Ukrajinu.

Veruje se da je grupa igrala važnu ulogu u zauzimanju Papasne u maju i Lisičanska u junu, dva strateški važna grada koje je Rusija praktično sravnila sa zemljom. Kako je „Vagnerova“ uloga u Ukrajini rasla, tako je rasla i slika ove grupe kod kuće.

U maju je „Vagner“ dobio ono što se činilo kao prvo priznanje u državnim vestima kada je jedan dopisnik aludirao na to u nacionalnoj emisiji, rekavši da vojska ima „svoj sopstveni orkestar“ u Ukrajini. Pristalice ove grupe često nazivaju Vagner „orkestrom“ što se odnosi na nemačkog kompozitora Riharda Vagnera. Navodni osnivač grupe, Dmitrij Utkin, povezan je sa krajnjom desnicom i veruje se da ju je nazvao po Hitlerovom omiljenom kompozitoru, prenosi Gardijan.

Foto: Vesna Lalić/ Nova.rs

Britanske obaveštajne službe su sugerisale da je Prigožin koji je u aprilu bio u istočnoj Ukrajini, nedavno proglašen za Heroja Ruske Federacije kao priznanje za ulogu grupe u invaziji.

Prošle nedelje je Vagner dobio najveće priznanje do sada kada je Komsomolskaja Pravda, najčitaniji tabloid u zemlji, na svojoj naslovnoj strani objavio priču o napadu grupe na elektranu u Ukrajini.

Vagner se javno hvalio svojim učešćem u ratu porukom na svom sajtu: „Već smo oslobodili Popasnu, pridružite nam se da oslobodimo ceo Donbas“.

Kada je Gardijan kontaktirao mejl adresu objavljenu na veb sajtu, pojedinac koji je tvrdio da predstavlja grupu, rekao je da je započeo kampanju regrutovanja jer su videli da je podrška grupe kolosalna i da mnogi ljudi hoće da se pridruže.

Čini se da je Vagner od tada uspostavio i regionalne centre za regrutovanje u preko 20 gradova, objavljujući broje telefona regrutera na popularnim društvenim mrežama povezanim sa grupom. Oglasi su nudili vojnicima oko 3.370 funti mesečno, što je nekoliko puta nego plate običnih vojnika.

PROČITAJTE JOŠ:

Gardijan je kontaktirao regrutere čiji su brojevi navedeni i niko nije negirao svoju povezanost sa Vagnerom.

Na pitanje o Vangerovim naporima za mobilizaciju, regruter iz Nižnjeg Novgoroda u Rusiji je odbio da kaže svoje ime, ali je poslao spisak dokumenata koji su potrebni za pridruživanje grupi. Tražio se i pasoš zemlje koja nije bila neka NATO država ili Ukrajina, ali i nekoliko lekarskih uverenja.

Regruter je takođe poslao listu stvari koje treba doneti kada Vagner prihvati regrute, od gela za tuširanje do medicinske opreme.

Vojni analitičari tvrde da je oslanjanje Rusije na grupe poput Vagnera pokazuje u kojoj meri se regularna armija zemlje koja je izgubila trećinu svoje borbene snage, borila da postigne vojne cilje u Ukrajini.

Čini se da su rat u Ukrajini i vojni neuspesi Rusije takođe ubrzali Vagnerovu saradnju sa ministarstvom odbrane Rusije.

Marat Gabidulin, bivši komandant Vangera je rekao za Gardijan u ranijem intervjuu da su njegove trupe blisko sarađivale sa ruskim ministarstvom odbrane u Siriji.

BONUS VIDEO: Trenutak eksplozije u Vinici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (0)