Avganistan, Kabul, Talibani, Malala
Foto: EPA-EFE/STRINGER/FRANCK ROBICHON

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusufzai izjavila je da je duboko zabrinuta zbog situacije u Avganistanu, posebno zbog sigurnosti žena i devojaka i pozvala svetske lidere da preduzmu hitne mere.

PROČITAJTE JOŠ:

Malala je rekla da americki predsednik Džo Bajden mora da preduzme hrabar korak kako bi zaštitio avganistanski narod nakon pobede talibana i dodala da je pokušavala da dođe do nekoliko svetskih lidera, prenosi Rojters.

„Ovo je hitna humanitarna kriza u kojoj moramo da pružimo pomoc i podršku, rekla je Jusufzai za BBC.

Dodala je da je razgovarala sa nekoliko aktivistkinja u Avganistanu, uključujući aktivisistkinje za ženska prava i da one dele zabrinutost, kao i da nisu sigurne kakav će im život biti.

Malala je rekla da je poslala pismo pakistanskom premijeru Imranu Kanu i da je tražila od njega da primi avganistanske izbeglice i obezbedi da sva deca izbeglice imaju pristup obrazovanju i da budu bezbedna.

Malala, koja danas ima 23 godine, jedva je preživela nakon što joj je pakistanski talibanski napadač pucao u glavu 2012. godine, zbog njene kampanje protiv uskraćivanja obrazovanja ženama. Postala je poznata kao 11-godišnjakinja i pisala je blog za BBC o životu pod vlašcu pakistanskih talibana.

Malala danas živi u Engleskoj, gde se lecila, a prošle godine je diplomirala filozofiju, politiku i ekonomiju na Oksfordu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar