Avganistan, Kabul, Talibani
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Rusija je u kontaktu sa talibanskim zvaničnicima preko svoje ambasade u Kabulu, izjavio je danas specijalni predstavnik ruskog predsednika Vladimira Putina za Avganistan, dan nakon što je pala avganistanska vlada, a glavni grad pripao islamističkoj pobunjeničkoj grupi, prenosi Tanjug.

Pročitajte još:

„Razgovaraju u Kabulu. Trenutno se svi kontakti ostvaruju tamo. Ambasada se time bavi“, rekao je predstavnik Rusije Zamir Kabulov u izjavi za Rojters.

Kontakti su otpočeti kada su talibani rasporedili stražu u rusku ambasadu nakon što su pobunjenici zauzeli Kabul.

„Prošlo je apsolutno mirno i bez incidenata. Oni (talibani) su došli i preuzeli (ambasadu) pod stražom“, rekao je on.

„Naša ambasada će ostati u kontaktu sa specijalno određenim predstavnicima visokog rukovodstva talibana kako bi razradili stalni mehanizam za obezbeđivanje bezbednosti naše ambasade“, dodao je Kabulov.

Pripadnici talibana u tradicionalnoj odeći ušli su danas u ambasadu, rekao je portparol ruske ambasade Nikita Iščenko Rojtersu telefonom iz Kabula.

Govorili su i paštunskim i darim jezikom, koji se, kako kaže, najčešće koriste u Avganistanu.

„Oni su danas zamenili predstavnike vladinih snaga na dužnosti tako što su ih potpuno mirno razoružali i zauzeli mesto policajaca“, rekao je on.

Zapadne zemlje žure da evakuišu osoblje iz svojih ambasada u Kabulu, a Kabulov je za jednu rusku radio stanicu rekao da će Rusija takođe povući neke od oko 100 zaposlenih u svojoj ambasadi.

„Deo našeg osoblja biće poslat na odmor ili evakuisan na neki drugi način“, poručio je Kabulov.

On je kasnije Rojtersu rekao da to neće biti evakuacija.

„Neki zaposleni će otići na odmor dok leto još uvek nije gotovo“, rekao je on, ali je odbio da kaže koliko će članova ruske misije biti povučeno iz Avganistana.

Kabulov je za RIA Novosti rekao da Rusija neće žuriti sa odlukom o priznanju novih avganistanskih vlasti, i da će pratiti akcije novih vlasti da bih tek potom donela odluku.

Kabulov je za rusku televiziju Kanal jedan rekao da Rusija ne vidi direktnu pretnju od talibana po centralnu Aziju.

“Ne vidimo direktnu pretnju za naše saveznike u Centralnoj Aziji. Ne postoje činjenice koje dokazuju suprotno“, izjavio je Kabulov, a prenosi ruska agencija TASS.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare