Emanuel Makron Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Francuski predsednik Emanuel Makron je dao uvid u to kako će izgledati njegova sledeća verovatna kandidatura za predsedničke izbore, najavljujući plan od čak 30 milijardi evra za "reindustrijalizaciju" Francuske, kako bi od nje stvorio globalnog lidera - u takovaznom zelenom vodoniku do 2030. godine, da izgradi nove i manje nuklearne reaktore, da ulaže u televiziju, serije i video igre, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Makron za koga se očekuje da će se ponovo kandidovati u aprilu, ali će svoju kampanju pokrenuti tek sledeće godine, iskoristio je 90-minutni govor u Jelisejskoj palati da predstavi svoj dugoročni plan za Francuske inovacije do 2030. godine. Pokušao je da se ponovo poveže sa obećanjem koje je dao na prošlim izborima o izgradnji „početničke nacije“ – namerno se fokusirajući na svoju omiljenu temu ekonomije u pokušaju da se suprotstavi desnici i krajnjoj desnici, koji se bave identitetom i imigracijom, dok se levica fokusira na radno vreme i povećavanje plata.

Centristički Makron rekao je da Francuska mora brzo delovati kako bi nadoknadila nedostatak ulaganja u prošlosti i mora uvesti inovacije kako bi postala globalni lider u zelenoj energiji, dekarbonizirala svoju industriju i približila proizvodnju u značajnim područjima poput biomedicine.

„Moramo da vodimo bitnu za inovacije i industrijalizaciju u isto vreme“, rekao je on grupi preduzetnika i studenata okupljenih u Jelisejskoj palati. „Potrebna nam je zemlja koja proizvodi više“, prenosi Gardijan.

Makron je rekao da ih je pandemija koronavirusa „suočila sa ranjivošću“.

Rekao je: „Pre 18 meseci suočili smo se sa nedostatkom maski za lice, niko nikada nije pomislio da bi Francuskoj nedostajale maske za lice. On je rekao da Francuska mora raditi na produktinoj autonomiji kod kuće i u Evropi u širokom području novih industrija“.

Nakon globalne epidemije koronavirusa, francuske farmacetuske kompanije nisu mogle proizvesti vakcinu, za razliku od biotehnoloških startapa Bionteka i Moderne.

Francuska mora uložiti velika sredstva u medicinska istraživanja, rekao je Makron, a cilj je razviti najmanje 20 biotehnoloških lekova protiv raka, kao i protiv novonastalih i hroničnih bolesti, uključujući i one povezane sa staranjem.

Predsednik Francuske je iskoristio govor da izrazi svoju podršku nuklearnoj energiji koja čini oko 70 odsto francuske električne energije i postala je tačka žestoke debate uoči izbora sledeće godine. Zeleni političari žele da Francuska brzo krene u okončanje svoje zavisnosti od nuklearnog materijala, ističući velike količine radioaktivnog otpada koji proizvodi, kao i bezbednosna pitanja.

Političari desnice i krajnje desnice žele više raktora. Makron je rekao da će Francuska do 2030. godine uložiti milijardu evra u inovacije za prizvodnju atomske energije, za koje je rekao da će se fokusirati na projektovanje malih nuklearnih reaktora sa poboljšanim upravljanjem otpadom.

On je dodao da bi Francuska terbalo da bude u mogućnosti da proizvede 2 miliona električnih i hibridnih automobila do 2030. godine i da u istom vremenoskom okviru izgradi avion sa niskim sadržajem ugljen-dioksida.

Što se tiče meke moći Francuske, Makron je rekao da je pitasnje i razvoj serija za strimovanje od najveće važnosti sa civilizacijske tačke gledišta. Rekao je da će gledaoci koji koriste platforme poput Netfliksa i Amazona moći da biraju sadržaj.

Makron je rekao da se mora izdvojiti više novaca za francuske scenarije, kao i za tehničare i stvaranja velikih studija. On je rekao da će država ponuditi javno finansiranje u kulturnom sektoru, što bi trebalo da bude praćeno velikim privatnim ulaganjima.

BONUS VIDEO: Makron pogođen jajetom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar