Ukrajina, dan 4, četvrti dan, rat, 27.02.2022
Foto: REUTERS/Bernadett Szabo/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ruska invazija na Ukrajinu donela je patnju i razaranje za milione ljudi. Ovaj rat je podelio mišljenja, pa se tako mnogi svrstavaju ili na stranu Ukrajine ili na stranu Rusije. Mnoge porodice su u zavadi zbog toga što se mlađi Rusi protive ratu, dok njihovi straiji rođaci veruju u ono što im državna propaganda servira.

PROČITAJTE JOŠ:

Viktorija Gog je rekla da je već trećeg dana ruske invazije shvatila da njena majka ima drugačije mišljenje od nje.

„Primetila sam da preko telefona da je mama počela da ponavlja narativ vlade o ovom napadu – da je za sve to kriv NATO, da Rusija nije imala drugog izbora nego da se brani“, rekla je Gog (28), modna konsultantkinja iz Moskve, poreklom iz malog grada u Sibiru.

„Moja misija je postala da se ona predomisli, da joj pokažem šta se zaista dešava“, rekla je Gog koja se snažno protivi ruskoj invaziji na Ukrajinu na svojim nalozima na društvenim mrežama.

Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da započne rat sa susedom dovela je do raspada mnogih ukrajinskih porodica, jer su njihovi muškarci primorani da ostanu i da se bore dok ostali članovi porodice beže od nasilja. Ali Rusija takođe doživljava sopstvene porodične podele – između onih koji podržavaju rat i onih koji mu se protive. Često se ta podela odvija duž generacijskih linija, prenosi Gardijan.

„U širom smislu, manje je verovatno da će mlađi Rusi imati antiukrajinska osećanja. Videli smo da su antiratni protesti u velikoj meri uključivali mlađe ljude“, rekao je Andrej Kolesnikov iz moskovskog centra Karnegi.

„Mnogo toga kako doživljavate ovaj rat zavisi odakle dobijate svoje vesti“, rekao je on.

„Ako gledate televiziju, veća je verovatnoća da ćete se pridržavati zvanične linije. A stariji ljudi imaju tendenciju da gledaju televiziju više“, dodao je on.

U prošlosti, ankete su pokazale da televizija ostaje najveći izvor vesti za Ruse, sa više od 60 odsto stanovništva koje se oslanja na nju za informacije. Rusi stariji od 65 godina imaju 51 odsto veću verovatnoću da gledaju televiziju nego mlađi od 25 godina.

Izbeglice iz Ukrajine Ukrajina rat
Izbeglice iz Ukrajine Foto:EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Puna snaga ruskih državnih medija je mobilisana da pokaže rat kao „specijalnu vojnu operaciju“ koja ima za cilj oslobađanje Ukrajine i zaštitu građana Donbasa od ukrajinskog „genocida“. Video snimci ruskih bombi koje pogađaju gradove, opisani su kao iscenirani od strane ukrajinske strane.

„Vidimo da većina Rusa izgleda podržava akcije svoje zemlje, barem onako kako im te akcije predstavljaju mediji“, rekao je Kolesnikov.

On je rekao da nije iznenađujuće, sa obzirom na osetljivost teme, da je rat stvorio tenzije između porodica i prijatelja: „Ljudima je veoma teško da shvate da su njihova strana – loši momci“.

Gog, koja je odlučila da napusti zemlju prošle nedelje nakon što je privedena zbog pridruživanja antiratnom protestu u Moskvi, rekla je da je na kraju uspela da ubedi majku Svetlanu u „razornu ulogu“ njene zemlje u ratu.

Ukrajina rat Kijev
Ukrajina Kijev pogođena stambena zgrada Foto:Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

„Ali sada moram da ubedim svoje starije rođake i ujake. Imam ceo spisak“, našalila se ona.

Njena misija će verovatno postati još teža. U petak je Rusija najavila blokadu na Instagramu, nekoliko dana nakon što je isto uradila na Fejsbuku i Tviteru. Ovo će dodatno ograničiti pristup slobodnim informacijama o ratu i pojačatiti uticaj ruskih državnih medija.

Za druge, poput Dmitrija, tehničkog konsultanta u Moskvi, rat je već imao katastrofalne posledice po njegov odnos sa porodicom.

„Nakon invazije, želeo sam da se preselim kod svojih roditelja kako bih pokušao da im kažem šta se zaista dešava“, rekao je on.

Tokom prve nedelje rata, prošao sam kroz svakodnevni ritual prokazivanja svojim roditeljima klipove ruskog granatiranja ukrajinskih gradova i kritičkih izveštaja nezavisnih blogera i medija.

Ukrajina rat
Ukrajina rat Mariupolj Foto:Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chernov

„Ali ništa od toga nije imalo uticaja. To ih je zapravo samo još više uverilo da su u upravu. Prošle nedejle sam se ponovo iselio, a moja majka mi je tada poslala poruku da izdajem svoju zemlju“, rekao je on.

Kap koja je prelila čašu je stigla prošlog četvrtka, kada mu je otac poslao snimak u kojem se tvrdi da su ukrajinske vlasti iscenirale bombaški napad na porodilište u Marijupolju, a da su glumci predstavljeni kao povređene majke. Ovu teoriju zavere su promovisali i ruski zvaničnici.

„To me je tako naljutilo. Nisam siguran da ćemo ikada više moći da sednemo za isti sto“, rekao je Dmitrij, sležući ramenima.

„Mislim da ih je državna propaganda od njih napravila zombije i da me sada vide kao državnog neprijatelja. Odustao sam“, dodao je on.

Nekima čak ni njihova sopstvena iskustva granatiranja nisu bila dovoljna da ubede svoje voljene u stvarne aktivnosti Rusije.

Foto: Reuters, Profimedia, Tanjug/AP, Slađana Đermanović/Nova.rs

BBC i Njujork tajms su razgovarali sa Ukrajincima koji su rekli da njihovi rođaci u Rusiji jednostvano ne veruju da su njihovu gradovi bombardovani.

„Moji roditelji shvataju da se ovde dešava neka vojna akcija. Ali oni kažu: ‘Rusi su došli da vas oslobode. Oni neće ništa upropastiti. Neće te dirati. Gađaju samo vojne baze'“, rekla je Oleksandra iz Kijeva, opisujući za BBC svoje pokušaje da roditeljima objasni da je ukrajinska prestonica pod napadom Rusije.

Ilja Krasilščik, popularni ruski bloger i bivši tehnološki direktor, zamolio je svojih 110.000 pratilaca na Instagramu da mu pošalju sopstvene priče o porodičnim sukobima.

Krasilščik je rekao da je ubrzo dobio stotine skrinšotova mladih Rusa koji pokazuju burne i emotivne razmirice sa svojim roditeljima. Odlučio je da objavi neke od njih kako bi pokazao mladim Rusima da nisu sami.

„Jasno je da je ovaj bio veoma traumatično iskustvo za mnoge porodice u ovom zemlji“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Dnjepar u plamenu posle napada ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare