Foto: EPA-EFE/Miguel Gutierrez

Zapadne zemlje napadaju Rusiju zbog vakcine protiv virusakorona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), ali to je napad iz zavisti, izjavio je predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

PROČITAJTE JOŠ:

„Protiv Rusije se vodi napad iz zavisi, jer je ta zemlja u rekordnom roku proizvela vakcinu koja je najjača i najbezbednija na svetu. Tim napadima se pridružio čitav Zapad, umesto da se otvori Rusiji i proizvede vakcinu“, rekao je on.

Venecuelanski lider je zahvalio Rusiji na isporukama „Sputnjika Ve“ njegovoj zemlji. On je istakao da je u Venecuelu stigla i partija ruske vakcine protiv kovida 19 „EpiVakKorona“ koja je namenjena istraživanju.

„U Venecuelu je u istraživačke svrhe stigla stopostotno efikasna i bezbedna vakcina ‘EpiVakKorona’“, izjavio je Maduro.
Kako je rekao, vlasti Venecuele nameravaju da nabave taj preparata za vakcinaciju stanovništva zemlje.

Rusko-venecuelanski pregovori

On se osvrnuo i na jučerašnje rusko-venecuelanske pregovore održane u Karakasu uz učešće potpredsednika vlade Ruske Federacije Jurija Borisova, rekavši da su Moskva i Karakas nakon sastanka međuvladine komisije potpisali 12 dokumenata u različitim oblastima.

„Potpisano je 12 dokumenata o saradnji u finansijskoj, energetskoj, vojnoj oblasti, sferi zdravstvene zaštite, prehrambenoj oblasti, kao i u oblasti garantovanja lekova i vakcina za Venecuelu“, precizirao je predsednik.

Za šest meseci će biti održan još jedan sastanak komisije.

„Nadam se da će nam pandemija dozvoliti da budemo u Moskvi i da prenesemo našu ljubav ruskom narodu i veliku zahvalnost predsedniku Vladimiru Putinu“, dodao je Maduro.

Inače, prva partija ruskih vakcina stigla je u Venecuelu sredinom februara, a tada je Maduro zahvalio ruskom predsedniku i ruskoj vladi za dopremanje „Sputnjika Ve“.

Podsetimo, rusku vakcinu su ranije primili i Maduro i njegova supruga Silija Flores.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar