Foto: EPA-EFE/Miraflores Press HANDOUT (MANDATORY CREDIT) HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Vlada Venecuele optužila je danas kompaniju Fejsbuk za "digitalni totalitarizam" nakon što je zamrzla nalog predsednika Nikolasa Madura na 30 dana zbog kršenja politike sajta protiv širenja dezinformacija o kovid-19.

Fejsbuk je potvrdio i da je skinuo video u kojem je Maduro promovisao karvativir, venecuelanski lek za koji tvrdi, bez dokaza, da može da izleči bolest.

U saopštenju ministarstva informisanja Venecuele navodi se da je Fejsbuk postupao protiv „sadržaja usmerenih na borbu protiv pandemije“, a karvativir opisuje kao lek „nacionalne proizvodnje i inženjerstva“.

„Svedoci smo digitalnog totalitarizma koje vrše nadnacionalne kompanije koje žele da nameću svoje zakone zemljama sveta“, saopštilo je Ministarstvo.

Maduro je u januaru opisao efekte preparata na bazi majčine dušice kao „čudotvorne“ i preporučio taj preparat kao lek koji neutralizuje koronavirus bez nuspojava, suprotno mišljenju medicinskih stručnjaka.

„Mi sledimo preporuke Svetske zdravstvene organizacije koja tvrdi da za sada ne postoji lek protiv koronavirusa. Zamrznućemo (Madurov) profil na 30 dana zbog ponovljenog kršenja naših pravila“, navodi se u saopštenju Fejsbuka.

Maduro često koristi društvene medije, uključujući Fejsbuk i Tviter, a ponekad je emitovao govore putem Fejsbuk lajva.

Predsednik Venecuele nije prvi lider kojeg su sankcionisale društvene mreže zbog tvrdnji o kovidu-19.

Bivši američki predsednik Donald Tramp i predsednik Brazila Žair Bolsonaro takođe su snosili posledice zbog spornih objava o koronavirusu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar