Foto: Printscreen/Facebook/035 momci

Svaka predizborna kampanja u našoj zemlji donosi brojna obećanja, prepirke i uvrede među protivkandidatima, a neizbežne su i situacije koje jedne nasmeju do suza, druge ostave u čudu, a sve one određenim kandidatima ili onima koji govore u njihovo ime, osiguraju pet minuta slave na društvenim mrežama.

Sve je to nekako izraženije kada je reč o lokalnim izborima pa je tako bilo i ove godine. S obzirom na to da su izbori pred vratima, vredi se podsjetiti šta su to pojedini kandidati i njihovi saradnici priredili ovog puta, piše portal Klix.ba.

Pročitajte još:

Ministar unutrašnjih poslova i kandidat za gradonačelnika Visokog Dario Pekić dva puta je dobio pažnju online javnosti, zahvaljujući svojim izlaganjima tokom debata kandidata na RTV Visoko. Prvi put je opsovao govoreći o tome šta su uradili njegovi politički protivnici, a nakon što se izvinio na engleskom jeziku, građani Visokog su počeli da zbijaju šale na njegov račun.

Pekić se drugi put „proslavio“ kada se aktuelnoj gradonačelnici i kandidatkinji na predstojećim izborima Amri Babić obratio rečima: „Mače moje“.

„Mače moje, osam godina vladaš, pusti i mene četiri godine da vidim znam li ja išta oko toga“, kazao je Pekić obraćajući se Babić.

Ništa manje zanimljivo nije bilo ni u Tuzlanskom kantonu, gde je kandidat BPS-a za načelnika Kalesije Izet Paloš izazvao sumnju javnosti da je tokom učestvovanja u TV debati bio u alkoholizovanom stanju.

No, na njegovu sreću, u potpunosti ga je zasenila Elzina Pirić, članica PDA i zastupnica u Parlamentu FBiH. Iako se ova stranka tokom cele kampanje nije obazirala na koronavirus, mere i preporuke zdravstvenih institucija, pa je svakodnevno organizovala masovne skupove, Pirić je u dva navrata skrenula dodatnu pažnju na sebe i stranku kojoj pripada. Prvo je šokirala izjavom da će političke protivnike „priključiti na Fadilove respiratore“.

„Njima trebaju respiratori i mi ćemo ih priključiti na Fadilove neispravne respiratore nakon lokalnih izbora“, kazala je Pirić u naselju Podgorje u Banovićima.

No, zasluženu pažnju dobila je kada u punom zanosu govoreći na skupu u Banovići Selu ustvrdila da je „sunce usijalo u Banovićima kada je Mevla rodila Mirsada Kukića“.

„Banovići Selo ne mogu pripadati nikome, osim srcu Mirsada Kukića. Mirsad Kukić je lider u Banovićima. Samo je jednog Bog poslao s neba nama. Pogledao nas je davne ’58 i usijalo je sunce u Banovićima. Tog dana Mevla je rodila Mirsada Kukića i nijednog više“, kazala je Pirić, što je naišlo na ovacije velikog broja prisutnih simpatizera i članova PDA.

Bio je to povod da rođenje lidera PDA postane jedna od glavnih tema na društvenim mrežama.

Zahvaljujući srčanom govoru zastupnice Pirić, lik Mirsada Kukića je tako postao sastavni deo popularnih Teletabisa, a građani su napokon mogli da vide ko je u stvari utelovio lik bebe sunca.

Duhoviti Tuzlanci nisu zapostavili ni Vahida Jusufovića, kandidata za gradonačelnika Tuzle iz koalicije Socijaldemokrata i Demokratske fronte.

Kada je reč o Kantonu Sarajevo, najviše pažnje bez sumnje je dobio kandidat za načelnika Opštine Ilidža Fikret Prevljak (SDA). Društvenim mrežama prvo se poširio njegov govor tokom gostovanja na TVSA.

Pažnju javnosti, ali i Centralne izborne komisije dobio je i nakon što je na jednom skupu poručio kako predsednika Naše stranke Predraga Kojovića „neće biti“. Naša stranka je sve prijavila CIK-u koji je pokrenuo postupak protiv Prevljaka. Na konstataciju novinarke Al Jazeere Balkans da je reč o nedvosmislenoj pretnji, Prevljak je kazao da on misli drugačije.

„Pa ne verujem da je nedvosmislena, to je upravo dvosmislena“, zaključio je Prevljak.

Prevljak je dodatne minute u medijima i na društvenim mrežama dobio nakon što je poslao pismo šehidu tražeći njegov glas na izborima, a sve je objavio sin poginulog borca. No, ubrzo nakon toga mladić je promenio mišljenje o Prevljaku i rekao da iza svega stoje „spletkaroši“.

Poslednji momenat u nizu koji se desio tokom borbe Fikreta Prevljaka za čelnu poziciju u Općini Ilidža desio se ove sedmice. No, ovog puta pažnju je Prevljaku ukrao voditelj skupa koji je pokazao nesvakidašnju srčanost i veoma dobre glasne žice.

Mnogi su ovo doživeli više kao najavu bokserskog meča nego kandidata za izbore, a dosetljvim korisnicima društvenih mreža nije dugo trebalo da kreiraju šaljive fotografije na račun Prevljaka.

Osim navedenog, kandidati su ovog puta građane pokušali da pridobiju deleći toplomere, lekove, čokolade, eurokrem, bacali su letke iz aviona, obećavali ulazak u EU i NATO… Ali, nakon 15. novembra ćemo definitivno znati šta osvaja, a šta odbija birače.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)