Roman Protasevič
Roman Protasevič Foto: REUTERS/Stringer

Roman Protaševič, uhapšeni beloruski novinar, mogao bi da bude osuđen na smrtnu kaznu, ako mu se bude sudilo za krivično delo terorizam.

Pročitajte još:

Protaševič, opoziocioni novinar koji je izveštavao sa višemesečnih antirežimskih protesta u Minsku, optužen je za podsticanje na nerede i ugrožavanje društvenog poretka. Za ovo krivično delo u Belorusiji je zaprećena kazna do 15 godina zatvora. Problem je, međutim, to što je Protaševič istovremeno proglašen i za teroristu, za šta bi mogao da dobije smrtnu kaznu.

Još nije poznato da li će mu se zaista suditi za terorizam ili je to samo još jedan pokušaj Lukašenka za zaplaši političke neistomišljenike. U dosadšnjim obračunima sa novinarima i opozicionarima, beloruske vlasti uglavnom su pribegavale višegodišnjim zatvorskim kaznama, čak i kada dokazi o krivici nisu bili ubedljivi. Belorusija je, inače, jedina evropska zemlja u kojoj smrtna kazna i dalje postoji, a prema podacima vlade u Minsku od 1991. godine čak 300 ljudi je pogubljeno.

Protaševičeva porodica strahuje da bi ovog puta mogla da bude izvršena smrtna kazna. Takođe, plaše se da bi mladi novinar mogao da umre u zatvoru usled mučenja ili srčanih problema koje ima od rođenja. Njegov otac Dmitrij Protaševič kaže da je njegov sin već prebijan u zatvoru.

Kako Belorusija izvršava smrtnu kaznu?

Osuđeni na smrt u Belorusiji izvršenje kazne čekaju u jednoj od ćelija u podrumu zatvora u centru Minska. Zatvorenici ne smeju da legnu ili sednu na svoje krevete osim u vreme predviđeno za spavanje. Na dan pogubljenja tužilac im saopštava da je odbijena njihova molba za predsednički oproštaj. Potom ih odvedu u sobu, stave im povez preko očiju, prisile ih da kleknu i onda im pucaju u glavu.

„Očigledno mu je slomljen nos jer se vidi da mu je promenjena fizionomija i da ima šminku. Leva strana lica mu je napuderisana“, rekao je nakon što je objavljen snimak na kojem njegov sin priznaje navodne zločine koji mu se stavljaju na teret.

„Priznao“ zločin

U pomenutom snimku, Protaševič priznaje da je učestvovao u organizovanju masovnih nereda u Minsku koji su se dogodili nakon predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine.

 

Na pomenutim izborima Lukašenko je, prema navodima Centralne komsije koje je pod kontrolom njegovog režima, osvojio 80 odsto glasova, ali opozicija predvođena Svetalnom Tihanovskom tvrdi da je su izbori pokradeni, pa čak i da je ona pobednik.

O masovnim demonstracijama koje su se dogodile nakon izbora, Protaševič je redovno izveštavao preko društvenih mreža i nezavisnih portala Neksta (Nexta) i Beloruski mozak. Ove medije Lukašenkov režim je proglasio ekstremističkim, a Protaseviča stranim plaćenikom. Nakon toga, mladi novinar morao je da pobegne iz Belorusije u Litvaniju, gde je nastavio da radi do hapšenja.

Šta je Neksta?

Neksta je beloruski medij koji se prinudno distribuira preko Telegrama i Jutjub kanala. Ima oko 1,2 miliona pretplatnika, a Beloruski mozak nekoliko stotine hiljada.
Osnivači portala su Stepan Putilo i Roman Protaševič, a sedište im je u Varšavi.

Ovi mediji smatraju se retkim nezavisnim beloruskim portalima koji realno izveštavaju o dešavanjima u zemlji kojom od 1994. godine gospodari Lukašenko. Protasevič je na Neksti među prvima objavio da su predsednički izbori pokradeni i da je stvarna pobednica izbora Svetlana Tihanovska koja je takođe morala da pobegne iz zemlje. Pre nekoliko dana režim je „zbog ekstremizma“ blokirao još jedan nezavisni portal, tut.by.

Podsećamo, Protasevič je uhapšen kada je odlukom beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka avion kompanije „Rajaner“ na letu Atina-Viljnus prinudno prizmeljen u Minsku. Među putnicima na tom letu bili su Protaševič i njegova devojka, ruska državljanka Sofija Sapega (23). Oboje su uhapšeni, sprovedeni u istražni zatvor gde su oboje pred kamerama priznali navodne zločine. Zapad optužuje Belorusiju da je silom iznudio priznanja.

 

Prema rečima svedoka sa ovog leta, kada je pilot Rajanera objavio da će zbog vanredne situacije avion sleteti u Minsk, Protaševič je znao šta mu sprema. Kako su kasnije posvedočili, delovao je uznemireno i „jasno se videla panika na njegovom licu“. Kada je nakon sletanja aviona počeo pretres putnika, mladi novinar je rekao da „njega ovde čeka smrtna kazna“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar