Poljska mars solidarnosti
Marš u znak solidarnosti sa migrantima u Poljskoj Foto:Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia

Hiljade demonstranata marširale su u Varšavi i Krakovu u znak solidarnosti sa migrantima i tražiocima azila koje poljske vlasti proteruju sa granice sa Belorusijom.

Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je pod sloganom „Stop mučenju na granici“.

Demonstranti su optužili poljske vlasti za okrutno ponašanje zbog potiskivanja migranata i uvođenja vanrednog stanja na granici koje sprečava aktiviste za ljudska prava i humanitarne organizacije da pomognu migrantima.

„Koliko tela leži u šumi?“, pisalo je na jednom transparantu u Varšavi, koji se odnosi na nekoliko smrtnih slučajeva koji su se dogodili u šumama i močvarama pograničnog područja.

Poslednja dva meseca veliki broj migranata, uglavnom sa Bliskog istoka i iz Afrike pokušavaju ilegalno da uđu u Poljsku iz Belorusije. Poljske vlasti su oštro reagovale optužujući Belorusiju i Rusiju da podstiču migracije kako bi izazvali nestabilnost u čitavoj EU, nazivajući to „hibridnim ratovanjem“.

Učesnici marša su prošli pored poljskog parlamenta, koji je usvojio vanredno stanje i zakone koji dozvoljavaju proizvoljno odbijanje zahteva migranata za azil.

Agencija UN za izbeglice rekla je da zakon „podriva osnovno pravo na traženje azila predviđeno međunarodnim pravom i pravom EU“.

BONUS VIDEO: Ograda, palice i pendreci postali sistemska praksa – brutalnost prema migrantima svakodnevna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar