Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se definicija takozvanih "stranih agenata" proširuje tako da uključuje svakoga ko je "pod stranim uticajem", što je promena za koju kritičari kažu da će državi omogućiti da još lakše napada svoje domaće kritičare. Zakon potpisan 14. jula stupiće na snagu 1. decembra. Prema staroj verziji zakona, tužioci su morali da dokažu da je osoba optužena kao "strani agent" dobijala finansijsku ili materijalnu pomoć iz inostranstva.

Rusija je koristila takozvane zakone o stranim agentima u protekloj deceniji da etiketira i kazni kritičare vladine politike. Izmenjeni zakon takođe proširuje definiciju „političkih aktivnosti“ tako da uključuje nejasnu klauzulu koja pokriva sve aktivnosti koje su „u suprotnosti sa nacionalnim interesima Ruske Federacije“.

Pojedinci koji su zvanično označeni kao strani agenti više neće moći da primaju državne grantove za kreativne aktivnosti, rade kao nastavnici, organizuju javne događaje ili rade za organizacije koje distribuiraju informacije.

Javni pozivi pojedinaca na delovanje protiv sigurnosti zemlje sada će se kažnjavati s dve do četiri godine zatvora. Kazna se može povećati na pet godina, ako se taj poziv uputi putem medija te na sedam godina ako ih upućuje organizovana grupa.

Ruski predsednik je uz to potpisao tekst o pooštravanju restrikcija koje se uvode pojedincima i organizacijama označenim kao „strane agenture“, što se koristi za suzbijanje kritike uperene protiv Kremlja.

Druga mera predviđa kaznu do 20 godina zatvora za svakog ruskog građanina koji učestvuje u sukobu u stranoj zemlji koji se protivi ruskim interesima.

Putin je potpisao i tekst o novčanoj, ali i zatvorskoj kazni do 7 godina za sve koji su upoznati s državnim tajnama koji napuste zemlju bez prethodnog odobrenja.

Prema zakonu, četiri postojeća registra stranih agenata biće spojena, a biće napravljena nova lista za registraciju svih pojedinaca označenih kao „strani agenti“.

Ruske vlasti su iskoristile kontroverzni zakon o stranim agentima da uguše opoziciju predsedniku Vladimiru Putinu razbijajući nevladine organizacije, medijske kuće i pojedince koje je vlada označila kao strane agente.

***

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare