Foto: EPA-EFE/Yahya Nemah

Snage libijske vlade koju podržavaju UN saopštile su danas da su preuzele kontrolu svih ulaznih i izlaznih punktova prestonice Tripolija, kao i da su ponovo uspostavile kontrolu nad aerodromom, tvrdeći da je opsada rivalskih snaga Kalife Hiftera i njihov pokušaj da zauzmu glavni grad posle godinu dana konačno završena, izvestio je AP.

Ovo je novi udarac snagama Kalife Hiftera koje kontrolišu istok Libije i nedavno su izgubile kontrolu i nad nekim strateškim pozicijama na zapadu zemlje.

„Saopštavamo u ovom istorijskom trenutku da su sve opštine Tripolija oslobođene“, objavio je predstavnik ujedinjenih vladinih snaga na društvenim nedijima.

Iz komandnog štaba Kalife Hiftera saopšteno je da je u toku „relokacija“ oružanih snaga van Tripolija kao odgovor na apel o obnavljanju političkog procesa pod pokroviteljstvom UN, ali da bitka za glavni grad „nije završena“.

Libijski ministar inostranih poslova Fajez Saraj najavio je dalji pritisak vladinih snaga na Kalifu.

„Nećemo dozvoliti Hifteru da pregovara, već ćemo se boriti dok potpuno ne uklonimo neprijatelja“, rekao je Saraj posle sastanka u Ankari sa turskim predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom.

Nakon jučerašnjeg razgovora sa vojnom delegacijom Kalife Hiftera, UN su najavile skori sastanak sa predstavnicima vlade u Tripoliju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar